/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Antirecord de accidente de muncă în Republica Moldova. Datele Inspectoratului de Stat

missing
03 martie 2021, ora 22:00

Antirecord de accidente de muncă, în Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, de la începutul anului, s-au produs aproape 100 de accidente, în care au decedat 21 de persoane. Asta înseamnă că cifra s-a dublat, în comparație cu cea din perioada respectivă a anului trecut. Responsabilii spun că de vină ar fi… tot pandemia. Mai exact, din cauza că ar fi stat mult timp acasă, muncitorii și-ar fi pierdut calificarea, așa că sunt mai puțin atenți la serviciu. Pentru a ne convinge că nu doar pandemia e de vină, echipa TV8 a intrat, astăzi, pe mai multe șantiere din Capitală, iar acolo am surprins zeci de lucrători fără echipamente de protecție. 

Conform datelor Inspectoratului de Stat al Muncii, de la începutul anului curent, în țară, s-au produs 93 de accidente de muncă, în care 21 de oameni au decedat, iar alți 103 s-au ales cu diverse traume. Potrivit responsabililor din domeniu, numărul persoanelor decedate la locul de muncă s-a dublat, în comparație cu perioada respectivă a anului trecut.

Potrivit responsabililor, dacă o persoană lipsește mai mult de 30 de zile de la serviciu, atunci angajatorul este obligat să-i ofere instruire repetată, pentru a fi evitate situațiile de risc. Însă puțini angajatori procedează conform legii, iar cele mai multe accidente se înregistrează în construcții și în industria de prelucrare.

Administrația magazinului a refuzat să discute cu echipa noastră de filmare, pentru a ne explica cum s-a întâmplat tragedia și ce măsuri au fost luate, pentru a preveni astfel de situații pe viitor.

Am intrat și pe mai multe șantiere din Capitală, acolo unde, în mare parte, am surprins muncitori fără echipament de protecție adecvat.

Doar la un singur șantier din cele cinci vizitate, constructorii purtau echipamentul necesar.

Iar majoritatea oamenilor cu care am discutat în stradă ne-au spus că se simt siguri la locurile lor de muncă.

Unul dintre cele mai răsunătoare accidente de muncă a avut loc la începutul lunii februarie, când un angajat al Grădinei Zoologice din Chișinău a fost mușcat de un tigru și a suportat mai multe intervenții chirurgicale din această cauză. Atunci, Inspectoratul de Stat al Muncii s-a autosesizat, dar ancheta încă nu a fost finalizată. Bărbatul, care a fost atacat de animal, se află și acum internat la spital, ne-a spus serviciul de presă al Grădinei Zoologice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram