image
Sursa foto: gds.ro

România: Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, iar Ioana Băsescu - la 5 ani

Fostul ministru român al Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată de DNA în legătură cu dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

Totodată, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la cinci ani de detenție. Dan Andronic a fost achitat.

Elena Udrea a fost găsită vinovată pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. A primit o pedeapsă 6 ani de executat, la care se adaugă un spor de 2 ani pentru concurs de infracțiuni, ceea ce înseamnă 8 ani de închisoare în total. În total este vorba despre cinci fapte, scrie Biziday.ro.

Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte – o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.

În rechizitoriu, DNA a notat că cele două femei au strâns ilegal peste 300 de mii de euro, pentru a finanța campania electorală a lui Traian Băsescu, prin condiționarea unor firme care aveau contracte cu Ministerul Dezvoltării (condus de Udrea) de a face plăți pentru campania electorală. O parte a banilor au ajuns și în conturile unei firme deținute de iubitul Ioanei Băsescu și cheltuiți împreună cu acesta în vacanțe externe.

În 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute, dar ulterior, Înalta Curte a decis suspendarea executării pedepsei și rejudecarea, după ce CCR a decis nelegalitatea completurilor de cinci judecători. În 2019, DNA a retrimis în judecată dosarul „Hidroelectrica”, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: