image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Socialiștii vor demisia conducerii BNM, CNPF, ANI, ANRE; Deputat: „Lustrația ar trebui să înceapă din Parlament”

Socialiștii vor demisia conducătorilor mai multor instituții, numiți în perioada 2016 - 2019, sub pretextul că aceste numiri au avut un caracter „pur politic” și au fost operate „în interesul regimului Plahotniuc”. Anunțul a fost făcut de deputații PSRM, Vasile Bolea și Vlad Batrâncea în cadrul unei conferințe de presă.

Sub incidența așa numitei Legi a lustrației propusă de PSRM figurează următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; conducerea Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

„Persoanele au acces în aceste funcții într-un mod netransparent, fără a organiza concursuri, ci pe criterii de subordonare personală celui care a fugit în vara anului 2019 din țară, mă refer la Vladimir Plahotniuc. Toți spun că trebuie să implementăm în practică declarația privind caracterul captiv al statului și prin acest proiect anume acest lucru dorim să-l facem”, a spus Vasile Bolea.

Socialiștii invită deputații din celelalte fracțiuni parlamentare să vină cu propuneri la acest proiect de lege. Potrivit lor, documentul va fi analizat săptămâna aceasta în cadrul comisiei juridice numiri și imunități.

„Considerăm că acești oameni numiți pe criterii politice nu fac față nici la BNM, nici la Consiliul Concurenței, nici în alte instituții publice importante”, a declarat deputatul Vlad Batrâncea.

În replică, Autoritatea Națională de Integritate a emis o reacție în care neagă aceste acuzații.

„Conducerea Autorității a fost aleasă în rezultatul unui concurs public destul de riguros și a testului la poligraf, rezultatele cărora le putem face și publice. Respingem cu fermitate aceste noi acuzații, și precizăm repetat că ANI este o instituție independentă care își îndeplinește misiunea și atribuțiile în strictă conformitate cu legea. Iar, mandatele conducerii vor fi duse până la final, deoarece și-au asumat niște angajamente importante în fața partenerilor externi și este de datoria acestora să nu dezamăgească încrederea și așteptările întregii societăți”, se arată în comunicatul instituției. 

La rândul său, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a declarat că în noiembrie 2019, PAS a venit cu o inițiativă similară de evaluare a conducătorilor instituțiilor statului care nu au manifestat eficiență în activitate, numiți pe timpul regimului Plahotniuc.

„Noi am venit cu o inițiativă în acest sens numai că PSRM atunci nu a susținut-o. Dar întrebarea este alta acum – este în măsură actualul Parlament corupt, nelegitim și nereprezentativ (aceste etichete și le-a atribuit însuși Parlamentul prin hotărârea nr.84/2020) să facă o evaluare obiectivă a activității conducătorilor de instituții ale statului. După mine, vor să schimbe oamenii puși de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon și Șor. Ceea ce este una și aceeași”, a comentat Sergiu Litvinenco, menționând că lustrația în cazul dat ar trebui să înceapă din Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: