(video) Războiul acuzațiilor dintre un membru CSM și un judecător demis continuă: „Îmi cer scuze că am spus lucrurilor pe nume”

Membra CSM, Nina Cernat, a prezentat scuze publice ex-judecătorului Nicolae Pasecinic, care a fost eliberat din sistem la 19 ianuarie, de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a fost acuzată într-o declarație publică semnată de judecătorul Pasecinic că magistrata ar fi „ regizat acțiuni de denigrare a imaginii acestuia.” Nina Cernat susține că colegiul care i-a dat mandatul de încredere are „tot dreptul să cunoască motivele pentru care nu am votat cererea de admitere a dumneavoastră”.

Foto: Crime Moldova

„Această declarație este adresată nemijlocit lui Nicolae Pasecinic, colegilor judecători, cât și societății civile.

În contextul cererii depuse de N. Pasecinic, vreau să spun că până în ședința din decembrie, nu l-am cunoscut nici personal, nici în calitate de judecător.

În ultimul an, fără ca să depun careva eforturi, am acumulat mai multe informații privind activitatea acestui judecător, care este specializat în materie de insolvabilitate. Vreau să accentuez că această informație nu a fost adunată de la dl. Timotin, pe care nu-l cunosc personal și nici de la dl Bevziuc.

Aceste informații au fost acumulate de la persoane pe care eu le cunosc și în care am încredere deplină. Regret că această informație denigratoare a fost răspândită în privința unui coleg pentru toți judecătorii. (...). Informația nu a venit din nume propriu, dar din petițiile venite pe numele judecătorului, de la persoane fizice și juridice, care au reflectat experiența pe care au acumulat-o în procesul de examinare a unor dosare de insolvabilitate, care au fost examinate de judecătorul Pasecinic.

(...) Ingerința, în opinia mea, a fost o procedură necesară, pentru ca societatea și întreg corpul judecătoresc să cunoască motivele pentru care nu mi-am dat votul pentru acest judecător. Atenționez că întrebările expuse de mine nu reflectă toate pretențiile expuse în ședința CSM din decembrie. Aceste întrebări au fost cu scopul de a-i permite judecătorului să-și apere interesele și să se reabiliteze. (...)

Întrebările înaintate de mine nu au fost disproporționale, ingerință poate fi considerată necesară într-o societate democratică.

Scuzele pe care dl. Pasecinic a spus să i le aduc, poate fi făcut numai în contextul expus supra. Dacă dl. Pasecinic consideră că aceste scuze o să-i reabiliteze imaginea pe care și-a făcut-o singur în procesul de activitate în funcția de judecător, eu îmi cer scuze. Îmi cer scuze că în acea ședință am spus lucrurilor pe nume, având această obligație în fața colegiului care mi-au dat mandatul de încredere și care au tot dreptul să cunoască motivele pentru care nu am votat cererea de admitere a dumneavoastră. Acest mandat mă obligă ca în limita competențelor deținute să întreprind măsuri de evaluare a judecătorilor, fără a aștepta să o facă cineva din exterior”, a declarat magistrata Nina Cernat.

Amintim că la data de 22 ianuarie, în legătură cu Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 19 ianuarie 2021, Nicolae Pasecinic, a făcut o declarație publică în care menționa că „ în ședința CSM din 19 ianuarie 2021, membrul CSM, Nina Cernat mi-a acordat întrebări reieșind dintr-o plângere anonimă, referitor la afirmațiile că sunt corupt și analfabet, prin ce consider că în mod intenționat a urmărit scopul de a-mi denigra în mod public imaginea mea ca judecător în urma unor acțiuni bine regizate din timp cu membri CSM, Dorel Musteață și Mariana Timotin (Grama), care au un scop bine determinat, acela de a mă împiedica de a fi numit în calitate de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, ce se confirmă din înregistrarea audio și video a ședinței CSM din 19 ianuarie 2021, când membrii CSM, Dorel Musteață, Mariana Timotin (Grama) și Nina Cernat au votat împotriva candidaturii mele.”

„Consider că, toate aceste acțiuni de denigrare a imaginii mele ca judecător bine regizate ale membrului CSM, Nina Cernat bazate pe o plângere anonimă și care tot a căutat careva carențe în activitatea mea și nu le-a găsit, sunt niște acțiuni de persecutare a mea în calitate de judecător, dintr-un singur motiv și anume din interes personal. Bănuiesc că, toate aceste acțiuni de denigrare a imaginii mele ca judecător bine executate de către membrul CSM, Nina Cernat și organizate din umbră de către membri CSM Dorel Musteață și Mariana Timotin (Grama), sunt niște acțiuni de persecutare a mea în calitate de judecător, pentru faptul că nu am fost loial cu administratorul autorizat Sergiu Bevziuc, care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață și cu administratorul autorizat Veaceslav Timotin, care este soțul membrului CSM, Mariana Timotin (Grama)”, a precizat judecătorul.

Judecătorul Nicolae Pasecinic a fost eliberat din sistem. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 19 ianuarie, de către Consiliul Superior al Magistraturii.

La 29 septembrie, 2019, judecătorul a solicitat CSM înaintarea către președintele Republicii Moldova a propunerii privind numirea sa în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

CSM pe data de 2 iulie, 2020, cu 8 voturi pro și 4 împotriva, a acceptat cererea judecătorului și a remis-o de către președintele țării. Pe 31 iulie, fostul șef de stat, Igor Dodon, a remis în adresa CSM avizul de examinarea suplimentară a candidatului prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice de solicitare.

Avizul fostului președinte a fost remis către Inspecția Judiciară pentru verificare. Pe 28 august Inspecția Judiciară a prezentat Consiliului o notă informativă prin care a dat o apreciere celor expuse în aviz. Ulterior, prin hotărârea CSM, s-a solicitat Inspecției prezentarea unei note informative suplimentare referitor la analiza temeilor de casare și dacă în aceste temei nu se găsesc abateri judiciare.

„În perioada de 5 ani de activitate, judecătorului i-au fost repartizate 1516 cauze și au fost contestate doar 50 acte judecătorești, în rezultat fiind casate doar 11 acte judecătorești. Referitor la integritatea judecătorului, Inspecția Judiciară a purtat discuții cu colegii judecătorului care s-au expus pozitiv asupra conduitei etice și eficienței activității acestuia”, a declarat raportul, Ion Crețu.

Totodată, pe perioada menționată au fost înregistrate 13 plângeri referitor la acțiuni pretins ilegale comise de judecător, care nu s-au soldat cu aplicarea sancțiunilor disciplinare.

La începutul toamnei 2020, cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au adresat o scrisoare deschisă Președintelui țării, Igor Dodon, prin care criticau acțiunile președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și îl acuzau de „practică defectuoasă de a ține corespondență tenebră unipersonală cu autoritățile statului din numele întregului Consiliu Superior al Magistraturii”.

Prin decretul președintelui din 24 aprilie 2015, Nicolae Pasecinic a fost numit în funcția de judecător pe un termen de 5 ani în Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău.


Pub