Suedia se îndreaptă spre al treilea val al epidemiei

Suedia se confruntă de trei săptămâni cu o creştere cu 10% a contagierilor şi înregistrează o rată înaltă a spitalizărilor, trend care determină autorităţile sanitare să considere că ţara se îndreptată spre al treilea val al epidemiei, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Numărul total al cazurilor de coronavirus din Suedia a ajuns la 669.113, cu 11.804 mai multe decât vineri, iar cel al deceselor la 12.882, cu 56 noi decese şi o incidenţă de 497 de contagieri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit datelor publicate de Agenţia de Sănătate Publică (FOHM).

„Se pare că ne îndreptăm spre al treilea val. Vaccinurile nu vor putea stăvili răspândirea. Aproape că nu se exclude un scenariu cu o mai mare contagiere la primăvară”, a declarat la o conferinţă de presă, epidemiologul şef al FOHM, Anders Tegnell.

Tegnell a vorbit despre o situaţie „critică”. Potrivit lui, comportamentul cetăţenilor în următoarele săptămâni faţă de restricţiile şi recomandările autorităţilor va fi determinant pentru evoluţia virusului.

Numărul pacienţilor internaţi a crescut cu peste 20 % în ultimele zece zile, iar jumătate dintre regiunile suedeze se confruntă cu o creştere a ocupării paturilor la ATI.

Barurile, restaurantele vor trebui să închidă de luni la orele 20:30, după cum a anunţat săptămâna trecută guvernul suedez, care a lăsat deschisă posibilitatea reducerii prezenţei publicului în magazine şi sălile de sport, conform unei legi epidemiologice temporare de urgenţă emisă la începutul anului.

FOHM a prezentat marţi o propunere pentru limitarea, începând de sâmbătă, la 500 a clienţilor în magazine.

Guvernul a introdus din noiembrie mai multe restricţii, faţă de strategia aleasă în primul val al pandemiei, cu multe recomandări şi câteva interdicţii izolate.

Astfel, a fost limitat la opt numărul persoanele la reuniunile publice, au fost închise institute şi parţial şcolile şi, pentru prima dată, s-a recomandat purtarea măştilor în transportul public.


Pub