14:30:39 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Vaccinarea anti-COVID începe la Spitalul Clinic Republican din Chișinău: Primul medic din R. Moldova imunizat cu o doză AstraZeneca. „În sfârșit este o lumină în acest tunel”

Actualitate 02.03.2021 09:58 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vaccinarea anti-COVID începe la Spitalul Clinic Republican din Chișinău: Primul medic din R. Moldova imunizat cu o doză AstraZeneca. „În sfârșit este o lumină în acest tunel”


Alexandru Botizatu, șeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, este primul angajat din sistemul medical al R. Moldova vaccinat împotriva COVID-19.

Vădit emoționat, medicul a declarat că ține în mâini certifcatul de vaccinare „cu mândrie”, la fel ca și atunci când a primit diploma de absolvire a universității.

„Am emoții de mândrie și gânduri bune că în sfârșit există lumină în acest tunel întunecos. Mă bucur că și colegii mei din sistemul medical doresc să se vaccineze și vom putea să ne desfășurăm munca în continuare, cu speranța că această pandemie va avea un sfârșit”, a declarat Alexandru Botizatu, recomandând populației să nu fie reticentă vizavi de vaccinul anti-COVID, înctrucât acesta reprezentă „colacul de salvare” în actuala situație pandemică.

Șeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican a povestit că administrarea vaccinului nu a fost dureroasă și, după 20 de minute de la injectare, se simte bine.

Și Iana Cotorcea, șefa Secției Anesteziologie la Spitalul Clinic Republican, a fost vaccinată împotriva noului coronavirus, după ce a făcut o formă ușoară a bolii. Ea a recunoscut că demult a așteptat vaccinul pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire.

Menționăm că, astăzi, la Spitalul Clinic Republican medicii au făcut rând la vaccinare, urmând a fi imunizați împotriva noului coronavirus toți angajații din secțiile de Terapie Intensivă și cu profil COVID.

Angajații medicali sunt vaccinați cu dozele AstraZeneca, donate de România, care au distribuite astăzi-dimineață în toate centrele de vaccinare din R. Moldova.

Vaccinul AstraZeneca este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind între 4 și 12 săptămâni. Acesta este administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Până în prezent, vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India.





Autoritățile din domeniul sănătății demarează astăzi campania de vaccinare împotriva COVID-19, după ce la Chișinău au ajuns 21 600 de doze de vaccin AstaZeneca donat de România.

Primii angajați din sistemul medical ce vor fi imunizați sunt cei de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus care au făcut o formă gravă a bolii.

Alexei Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat luni că 10 800 de doze vor fi trimise începând de marți, 2 martie, la centrele de sănătate publică din raioane de unde vor ajunge ulterior în centrele de vaccinare. Alte 1 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 vor pleca, la prima etapă, în Transnistria.

CITIȚI și VIDEO // Campania de vaccinare împotriva COVID-19, LANSATĂ în R. Moldova: 10 800 de doze trimise în teritoriu pentru imunizarea personalului din secțiile ATI, Reanimare și cu profil COVID. Alte 1 800 de doze - în Transnistria

În următoarele zile urmează a fi vaccinați angajații din secțiile de Terapie Intensivă, Reanimare și cele cu profil COVID din toate spitalele din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md