10:08:29 19.04.2024
Stiri

Noul secretar de stat al DRRM promite că va găsi SOLUȚII ca dosarele privind redobândirea cetățeniei ROMÂNE să fie examinate cât mai RAPID

Actualitate 02.03.2021 10:28 Vizualizări1552 Autor: Ziarul National
Noul secretar de stat al DRRM promite că va găsi SOLUȚII ca dosarele privind redobândirea cetățeniei ROMÂNE să fie examinate cât mai RAPID Facebook


Noul secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, susține că are o strategie concretă pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor români din R. Moldova la diferite autorității publice sau locale din România, inclusiv în ceea ce privește urgentarea dosarelor privind redobândirea cetățeniei române.

„Sunt multe de făcut, dar actuala coaliție de guvernare de la București a decis că este vremea să renunțăm la dosarul cu șină pentru totdeauna și să facem ceea ce trebuie făcut: acces digital și imediat la toată gama de servicii de care are nevoie cetățeanul. Mai mult decât atât, am de gând să duc la un nivel maximal gradul de asistență instituțională de care au atât de mare nevoie cetățenii români cu domiciliul stabil în R. Moldova. Promptitudinea și transparența cu care vom răspunde solicitărilor de orice fel care vor veni din stânga Prutului vor fi unitățile noastre de măsură. Ceicare mă cunosc știu foarte bine că știu ce spun și ca foarte multe aspecte de natură administrativă sau instituțională vor fi caracterizate foarte curând de randamente pozitive”, a declarat Adrian Dupu, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Citește: DOC // Adrian Dupu, noul secretar de stat al DRRM. „Este mai important ca niciodată ca România să fie aproape de R. Moldova și să promoveze proiecte care să întărească relația deosebită dintre cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului”

Noul secretar de stat în Guvernul României promite soluții și în privința accelerării examinării dosarelor de redobândire a cetățeniei române de către solicitanții din R. Moldova.

„Voi face tot ce este posibil, alături de colegii din instituțiile direct responsabile de la București, ca aceste dosare să fie soluționate într-un timp mai scurt. Știu foarte bine că această problemă solicită o rezolvare grabnică din partea solicitanților de aceea îmi voi da silința să comunicăm într-un viitor apropiat soluția pe care o propunem. Cu siguranță timpul de examinare a acestor dosare va fi mult mai scurt. Trebuie să vedem însă dacă aceasta este singura problemă. Dar, vă promit, voi avea soluție, iar oamenii vor fi mulțumiți”, a precizat Dupu.

De asemenea, printre prioritățile lui Adrian Dupu se mai numără consolidarea relațiilor între autoritățile locale din cele două state românești.

„Apropierea dintre administrațiile publice locale nu este o noțiune abstractă și se va dovedi foarte curând că astfel de proiecte transfrontaliere vor prinde viață. Noi, cei din România, ne dorim cu adevărat o apropiere între comunitățile noastre, între primării, dar trebuie să se știe că regulile unor astfel de proiecte nu le facem noi, românii, ci autoritățile de la nivel european, iar gradul de exigență este extrem. Cred că deficitul de comunicare a fost cel care nu a permis până în acest moment ca multe proiecte transfrontaliere să fie deja în execuție. Vă rog să mă credeți, comunicarea este, de cele mai multe ori, principala problemă. Dar, schimbăm lucrurile în bine și pe această dimensiune”.

Adrian Dupu a mai adăugat că România întotdeauna va fi alături de cetățenii R. Moldova, indiferent de culoarea politică a guvernărilor de la Chișinău.

„Dincolo de politică să știți că stau întotdeauna oamenii. Abordările României au fost dintotdeauna unele care nu au interferat cu spectrul politic de la Chișinău și nu au alterat relația diplomatică dintre țările noastre. Vă pot spune însă că România urmărește cu atenție evoluțiile politice de la Chișinău și încearcă să monitorizeze cu obiectivitate progresul democratic al R. Moldova. Decizia poporului va fi întotdeauna suverană, iar datoria noastră, istorică dacă vreți, este să sprijinim social şi economic comunităţile unde trăiesc cetăţenii români. Noi ne vom face treaba indiferent de rezultatele de etapă ale confruntărilor politice, aspect care nu va face decât să întărească decizia noastră de a sprijini cetăţeanul R. Moldova. Vom fi întotdeauna alături de oamenii simpli, de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a punctat Dupu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md