14:47:08 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, alături de Zinaida Greceanîi și Aureliu Ciocoi, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în războiul de la Nistru: „Am pierdut vieți omenești, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial”

Actualitate 02.03.2021 11:32 Vizualizări1949 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, alături de Zinaida Greceanîi și Aureliu Ciocoi, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în războiul de la Nistru: „Am pierdut vieți omenești, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial”


Conflictul transnistrean este menținut și astăzi în mod „artificial”, iar pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict „se îmbogățesc câțiva oameni”, unii dintre care s-ar afla chiar la Chișinău, a transmis astăzi președintele Maia Sandu la evenimentul de comemorare a victimelor războiului de la Nistru care a fost declanșat acum 29 de ani.

Șefa statului a mers de Ziua Memoriei și Recunoștinței la monumentul Maicii Îndurerate de la Complexul „Eternitate”, împreună cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, premierul interimar Aureliu Ciocoi și veterani.

„E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța. Speranța într-un viitor pașnic, reîntregit, un viitor cu răni cicatrizate. Un viitor pentru care trebuie să lucrăm împreună, zi de zi. Un viitor în care fiecare se simte respectat și se simte sigur pe el și pe oamenii din jur. Conflictul de pe Nistru s-a abătut asupra noastră din senin. (...) Am pierdut vieți omenești, am pierdut liniștea din familii, am plătit și continuăm să plătim pentru acest conflict menținut artificial. Între oamenii de pe cele două maluri nu există neînțelegeri. Suntem la fel. Avem aceleași nevoi, suferim la fel de sărăcie, de lipsă de oportunități economice, de izolare, corupție, neîncredere în instituții. Suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. Știm cu toții că, pe seama sutelor de mii de nenorociri generate de acest conflict, sunt câțiva oameni care se îmbogățesc. Unii dintre ei, chiar aici în Chișinău”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, R. Moldova a fost atacată în 1992 de cei „care nu-i doreau independența, dezvoltarea și binele”, exprimând recunoștință pentru lupta pe care au dus-o veteranii conflictului armat de pe Nistru pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

„Clanurile corupte care au furat acest popor în anii ‘90 continuă să fure și să se îmbogățească chiar și pe timp de ciumă, din contul oamenilor cinstiți. În pofida faptului că în noiembrie 2020 cetățenii acestei țări, într-un număr record, au ieșit la urnele de vot și au spus un NU hotărât hoției, caracatița corupției continuă să se zbată, cu speranța că va scăpa de justiție și de furia oamenilor, care cer dreptate. În memoria celor care și-au dat viața apărându-și țara, avem datoria să NU cedăm în fața hoților. (...) Azi îi deplângem pe cei căzuți și pe cei răniți. Suntem alături de părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos şi pe nedrept de o mare durere. Suntem împreună pentru a ne ajuta, susține și apăra de pericole. Asta ne face să fim o țară”, a adăugat președintele.

Socialista Zinaida Greceanîi a catalogat conflictul armat din anul 1992 ca fiind „probabil cel mai dureros episod din istoria modernă a țării noastre”.

„Avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi, eroii care și-au jertfit viața pentru independența Republicii Moldova. Ne închinăm în fața părinților lor, pentru că au crescut bărbați adevărați, puternici, devotați poporului și care nu au ezitat să facă alegerea între viață și datoria față de Patrie. (...) Noi nu putem schimba istoria. Dar putem învăța din ea: să nu repetăm greșeli care se soldează cu drame și tragedii și să facem lucrurile mai bine. Putem promova buna înțelegere și respectul reciproc. Într-o țară atât de mică, ar fi o mare iresponsabilitate și lipsă de înțelepciune să nu putem păstra armonia și pacea, mai ales că au fost dobândite cu un preț atât de mare”, a punctat șefa Parlamentului.

Mențuionăm că la conflictul armat de pe Nistru au participat circa 33,5 mii de militari, polițiști, rezerviști și persoane civile. 286 de combatanți nu s-au întors de pe câmpul de luptă, iar 284 au rămas invalizi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md