Ce trebuie să știi despre acnee și cum poți preveni sau trata această afecțiune. Sfaturi utile de la dermatolog 

watchthreegirls_lede
Foto: GABRIELLA CETRULO

Acneea este o problemă de piele frecvent întâlnită la tineri. Dumitru Rubanovici, medic dermatolog care activează în cadrul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, spune că aproximativ nouă din 10 tineri, care se adresează la consultație, vin cu probleme de ten: „La momentul actual, rata pacienților de sex feminin, care se adresează zilnic, constituie 80 %, iar restul – 20 % – sunt băieți. Din numărul total al tinerilor care se adresează, aproximativ 90 % prezintă probleme de îngrijire a tenului”.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre tinerii care se adresează au probleme legate de acnee. „Pe adolescenți, cel mai mult, îi deranjează îngrijirea tenului feței, iar odată cu apariția pandemiei, problemele au crescut.” Asta face din acnee o problemă importantă pentru majoritatea tinerilor.

Cum apare acneea și care sunt cele mai frecvente cauze?

Acneea apare în regiunile în care sunt glandele sebacee, de la jumătatea trunchiului în sus: pe față, membre, mâini, spate etc. Atunci când lângă canalele prin care se excretă sebum se lipește și bacteria, apare iată și acneea. La fiecare 21 de zile, stratul superficial de piele se reînnoiește. Uneori, celulele moarte cad în ductul care elimină sebum și de aici începe infecția.

Unul dintre factorii importanți care duce la acnee este machiajul. „Greșeala cea mai mare pe care o fac tinerii/tinerele este că aplică fond de ten, creme, machiaj. Machiajul face o peliculă care acoperă pielea. Sub această peliculă, factorul microbian se dezvoltă și mai tare”, spune dermatologul.

O altă cauză sunt papulele. Papulele sunt erupțiile proeminente pe suprafața pielii, care au un conținut solid. Tinerii obișnuiesc să stoarcă unele papule apărute pe pielea feței. Odată ce e spartă membrana de deasupra, conținutul bacterian se împrăștie pe suprafața pielii și cauzează mai multe papule.

Alimentația nesănătoasă la fel își pune amprenta. Excesul de fast-food, paste făinoase, băuturi carbogazoase duce treptat la apariția acneei.

La fel, influențează și factorul genetic. Dacă părinții au suferit de acnee, nu este exclus ca și copii să treacă prin asta. O cauză frecventă este de asemenea dezechilibrul hormonal. În perioada de pubertate, nivelul hormonilor în organism se schimbă pentru a provoca maturizarea fizică și psihologică. Asta favorizează în multe situații apariția acneei.

Trebuie să ținem cont și de tratamentele la domiciliu, fără supraveghere medicală. În încercarea de a trata problema, tinerii aplică pe față preparate steroidiene. Aceste preparate conțin steroizi, adică substanțe hormonale. Când sunt aplicate pe termen scurt, ele reduc inflamația și îmbunătățesc calitatea pielii. Mai târziu însă, din cauza acestor preparate, apar complicații care sunt mai dificil de tratat.

Manifestările acneei

Acneea se poate manifesta sub mai multe forme, de la puncte negre sau albe, până la papule și pustule mai adânci. Punctele albe sunt pori afectați de ulei și acoperiți de straturi de piele. Punctele negre sunt umflături negre și reprezintă porii afectați în care materialul se împinge prin foliculi. Culoarea neagră nu este din murdărie. Poate proveni din bacterii, celule moarte ale pielii și materii care reacționează cu oxigenul. Papulele, pustulele sau nodulii sunt leziuni mai grave care apar roșii și umflate din cauza inflamației sau a infecției țesutului din jurul foliculilor înfundați, care sunt adesea dureroși și se simt greu. De asemenea, acneea se poate manifesta și sub formă de coșuri adânci umplute cu puroi. În dependență de severitatea acneei, aceste forme vor fi răspândite diferit.

Afectarea psihologică în acnee

Prezența acneei poate afecta negativ calitatea vieții, stima și imaginea de sine, starea de spirit la tineri. Acneea este asociată cu o incidență crescută de anxietate și depresie. Mai mult, acneea duce și la scăderea stimei de sine. Centrul pentru Cercetări Dermatologice din Carolina de Nord a publicat mai multe cercetări cu referire la acnee și afectarea psihologică. O cercetare pe 1 566 de tineri francezi, făcută în 2007, arată că acneea a afectat viața de zi cu zi a tinerilor. Severitatea acneei a corelat pozitiv cu sentimentele de anxietate și de singurătate. Mai mult, tinerii spun că acneea a afectat și relațiile lor cu prietenii.

Un alt studiu efectuat în Norvegia, pe aproximativ 4 000 de tineri, dintre care 80 % dintre ei suferă de acnee, arată că acneea a scăzut stima de sine atât la fete, cât și la băieți. În plus, relațiile sociale și familiare pot fi, de asemenea, tensionate. Părinții se pot îngrijora de repercusiunile pe termen scurt și lung ale apariției copilului lor, cum ar fi să fie hărțuiți la școală sau să aibă cicatrici permanente din cauza leziunilor acneice. Asta arată și un studiu făcut pe tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 22 de ani. Cei care suferă de acnee au o sensibilitate socială mai mare. Asta îi face să simtă mai mult efectul discriminării sociale și să simtă mai multă frustrare.

Afectarea stimei de sine, a relațiilor sociale și creșterea gradului de anxietate și a sentimentului de singurătate ar trebui luate în calcul la modul serios. Este bine ca tinerii să meargă la un specialist psiholog dacă se simt afectați.

Tratament

Acneea se tratează diferit în funcție de gravitatea și gradul de răspândire. Domnul Dumitru ne spune că este esențial să apelăm la un specialist medical calificat: „Pasul numărul unu în tratarea acneei este adresarea la medic. Nu încercați tratament de sine stătător la domiciliu, pentru că produsele folosite vă pot afecta starea.” Din cauză că tinerii folosesc produse farmaceutice fără supravegherea unui dermatolog, acneea poate să se agraveze și asta face ca tratamentul ulterior să fie mai dificil. În funcție de starea de sănătate, dermatologul s-ar putea să vă dea tratament doar local sau și general. Loțiunile topice indicate au ca efect scăderea inflamației, distrugerea bacteriilor și curățarea porilor. De asemenea va fi importat să urmăriți o dietă sănătoasă pentru ca organismul să primească suficienți nutrienți și să nu acumuleze alte toxine. Legumele și fructele sunt esențiale pentru sănătatea pielii și trebuie consumate zilnic. Aveți grijă în schimb la pastele făinoase, mâncarea de tip fast-food, băuturile carbogazoase, alimentele condimentate și cele dulci. Ele vă pot da peste cap tratamentul.

Cum  să prevenim apariția acneei?

#1. Mențineți fața curată. Este recomandabil ca fața să fie spălată regulat cu apă călduță și gel cu PH neutru. Nu folosiți săpun la spălare, pentru că acesta vă va usca tenul. De asemenea, folosiți loțiuni tonice și creme hidratante în dependență de tipul de ten.

#2. Evitați încărcarea feței cu machiaj. Nu ascundeți sub machiaj toate erupțiile. Porii tenului au nevoie să respire liber, mai ales dacă e vorba de erupții. Machiajul va face o peliculă sub care erupțiile se vor înmulți și mai mult.

#3. Fiți atenți la produsele de păr. Dacă aveți în special un păr gras, surplusul de grăsime de la nivelul scalpului poate să se extindă și la nivelul feței. Drept rezultat, se infectează porii și poate apărea acneea. Pentru a evita așa situații, folosiți șampoane adaptate tipului de păr gras și apă călduță, nu fierbinte.

#4. Atingeți cât mai puțin fața. Mâinile sunt pline de bacterii și, odată aduse la față, încarcă tenul cu o doză de posibile infecții. Este bine să ne spălăm regulat mâinile cu apă caldă și săpun.

#5. Nu stoarceți erupțiile care au apărut. În coș, bacteriile s-au înmulțit, dar sistemul imunitar le ține în „pungulița” ce înconjoară coșul. Așa este prevenită infectarea altor regiuni învecinate. Atunci când sunt stoarse, aceste bacterii pătrund în circulația sangvină și agravează situația erupțiilor de pe față. Cel mai bine este să curățați fața cu produse de exfoliere și „punga” va dispărea de la sine.

Cele patru tipuri de ten și cum le îngrijim

Un factor important, de care trebuie să ținem cont în acnee, este tipul de ten. Fiecare tip de ten necesită îngrijire diferită. Atunci când îngrijim corespunzător pielea, reducem semnificativ riscul de acnee.

# Normal. Este frecvent întâlnit la adolescenți. Un tip de ten curat și neted, nu are puncte negre și este moale, elastic. Un ten normal nu necesită îngrijire specială. Se recomandă a face demachierea cu o cremă demachiantă ușoară și cu o loțiune tonică fără alcool. Crema de față, cea de zi și de noapte, trebuie să fie una hidratantă, cu factor de protecție SPF.

# Gras. Este un ten cu aspect lucios și gras, porii sunt dilatați cu prezența punctelor negre. Astfel de tip de ten trebuie îngrijit de două ori pe zi cu o loțiune care să curețe în profunzime porii și să-i închidă. Cremele grase trebuie evitate, întrucât ele încarcă și mai mult tenul.

# Mixt. Tenul mixt se recunoaște după zonele grase și normale. Fruntea, nasul și bărbia au aspect lucios-gras, iar pomeții au aspect de piele fină. Acest tip de ten necesită demachiere de două ori pe zi cu apă micelară. Crema folosită trebuie să reducă excesul de sebum din zona grasă și să hidrateze restul feței.

# Uscat. Tenul uscat are aspect rugos la palpare și e lipsit de elasticitate. Poate să apară la orice vârstă din cauza pierderii apei și a lipidelor din țesuturile pielii. Demachierea trebuie făcută cu o loțiune tonică, iar crema hidratantă trebuie să revigoreze rețeaua hidrolipidică.

La ce să fim atenți în perioada caldă a anului?

# Evitați expunerea la soare între orele 10 și 16, pentru că, în acest interval, spectrul de raze ultraviolete este mai mare. Luați în calcul faptul că umbrela nu oferă protecție de razele ultraviolete. Razele ultraviolete străbat materialul umbrelei. Mai mult, apa și nisipul reflectă razele ultraviolete.

# Consumați cât mai multe lichide. Trei-cinci litri de apă potabilă pe zi vor hidrata suficient organismul și pielea.

# Folosiți îmbrăcăminte de in, care permite pielii să respire liber. Inul are proprietatea de a ceda căldura și astfel se oferă o ventilație mai bună pielii.

# Utilizați creme cu factor de protecție împotriva razelor ultraviolete. O cremă bună trebuie să apere pielea atât de raze de tip A, cât și de raze de tip B. Razele ultraviolete de tip A sunt asociate cu îmbătrânirea pielii, pe când cele de tip B – cu arderea pielii. Optați pentru o cremă hipoalergenică, fără parfum și alcool, fără coloranți. De asemenea, ar fi bine să luați în calcul ca această cremă să fie fotostabilă, adică să fie rezistentă la apă, soare și căldură.

Autoare: Mihaela Oleacu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente