Nereguli de 125.5 mln lei la Ministerul Educației // Reprezentanții instituției, nepregătiți la Comisia pentru controlul finanțelor publice

Cornelia Cozonac
02/03/2021
Facebook

Peste 125,5 milioane de lei - atât constituie valoarea totală a neregulilor constatate de Curtea de Conturi la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Achiziții publice excesive, costuri majorate și ne-executate, atribuiri și executări a contractelor de achiziții publice, cu valori diminuate pentru a evita licitațiile și alte zeci și sute de nereguli, contrare normelor legale, au fost constatate de auditori Curții de Conturi. Cu toate acestea, reprezentanții ministerului au venit marți total nepregătiți la Comisia parlamentară pentru controlul finațelor publice, din care cauză aceasta a amânat pentru o altă dată audierea raportului Curții de Conturi.    

„Ne-am ciocnit cu o situație destul de stranie la ședința Comisiei de Control al Finanțelor Publice. Astăzi, Curtea de Conturi urma să-și prezinte raportul auditului conformității achizițiilor publice în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și la unele entități din subordine - Hotărârea CCRM N.73 din 22.12.2020, și a trebuit să constatăm că nu avem persoane care să ne răspundă din partea acestui minister”, a precizat președintele Comisiei, Igor Munteanu.  

Auditorii Curții de Conturi constată că cca 414,5 mln lei alocate în bugetul ministerului au fost repartizate ulterior prin investiții capitale pentru proiecte cu devize neexecutate, care nu puteau servi ca bază pentru luarea unor decizii de finanțare. Doar în 2019, MECC a autorizat 441 achiziții excesive pt produse alimentare, soldul mijloacelor transferate în avansa la sfârșitul anului fiind de 429 mln lei.

„Am avut la ședință un secretar de stat, complet nefamiliarizat cu sarcina pusă în fața sa de către dna Pogolșa, actualul ministru interimar, în ciuda faptului că raportul de audit al conformității achizițiilor publice a fost finalizat și prezentat acestui minister pe data de 22.12.2020. Sunt două luni în care Ministerul ar fi trebuit să analizeze problemele identificate și să le amelioreze. Nu am observat mare entusiasm, sub pretextul că ministerul este ”decapitat”. O fi, dar această atitudine și situație este intolerabilă”, menționează Igor Munteanu.

Comisia a decis marți să suspende audierea raportului de conformitate al Curții de Conturi la Ministerul Educației  și să stabilească o nouă dată pentru ședința de audiere, așteptând totodată „o reacție adecvată și responsabilă din partea oficialilor interimari din acest minister”. „Constatăm că în lipsa ordinii nu există legalitate, iar tentativa de evitare a răspunderii va fi aspru sancționată”, a precizat președintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu. 

Cornelia Cozonac
02/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii