/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Nu pot face lecții online. Unii copii nu au telefoane sau internet, iar alții întâmpină probleme tehnice

missing
02 martie 2021, ora 22:18

Învață online sau, mai bine zis, nu învață deloc. Deoarece nu au suficienți bani pentru un trai decent și duc lipsă de lucrurile elementare, mai multe familii din țară nu le pot asigura copiilor telefoane și internet, pentru ca aceștia să facă lecții online. Azi dimineață, atunci când, în mod normal, elevii ar fi trebuit să fie conectați online la lecții, trei frați dintr-o familie munceau de zor prin curtea casei. Aceștia nu au niciun telefon și nici internet. Astfel, temele se adună de la o zi la alta, iar copiii se decurajează tot mai mult, deparece înțeleg că rămân cu mult în urma colegilor de clasă, părinții cărora au altfel de posibilități financiare.

Igor Scripari din Goianul Nou, Stăuceni are 4 copii pe care îi crește singur, iar trei dintre ei sunt de vârstă școlară. Din cauza situației financiare precare, bărbatul nu-și poate permite să le cumpere telefoane performante celor trei copii de școală și nici să le asigure o conexiune la internet. Așa că elevii lui nu pot să învețe de la distanță.

Astfel, în timp ce alți colegi asistă la lecțiile online, cei trei frați, care la fel ar fi trebui să fie la ore, își văd de lucru prin gospodărie. Victor are 10 ani, însă l-am suprins tăind lemne. Vasile, care deși are 9 ani, muncea de zor alături de fratele său și căra lemne, iar Igor, care este cel mai mare dintre frați își repara bicicleta, pentru a se porni la farmacie.

Igor este fratele cel mai mare și învață în clasa a 6-a. El ne-a spus că diriginta îl telefonează periodic. Ea este profesoară de limba engleză și doar la cest obiect îi poate da indicații. La celelalte obiecte nu înțelege toată materia, așa că rămâne cu temele în urmă, iar pentru asta primește și note mai mici.

Igor ne-a mai spus că își dorește să meargă la școală. Îi place să învețe și este conștient că, dacă vor continua mult aceste studii de la distanță, el va primi note mici și ar putea rămâne clasa.

Și Vasile are probleme cu studiile de la dintanță. El este clasa a doua, îi place matematica, dar sunt multe operații, care îi cam dau bătăi de cap.

Reprezentanții de la Asitența Socială ne-au spus că această familie beneficiază de ajutor social. Tatăl copiilor s-a adresat și a cerut și un calculator, dar pentru că acesta primește deja ajutor social, nu mai poate primi și alte ajutoare. Poate doar din donațiile făcute de oameni.

MARIANA SPÎNU, asistentă socială, Primăria Stăuceni: „Domnul s-a adresat la noi mai înainte, noi i-am făcut lui ajutor social. Are 1473,88 lei până pe date de 31 a opta 2021, după care el poate să prelungească cererea și 500 de lei pe perioada rece a anului.”

Tot în același sat, am găsit o altă familie care are copii de școală. Și în acest caz, studiul de la distanță se lasă cu probleme. Deși eleva din clasa a 3-a are telefon și internet, totuși, nu poate să se conecteze la lecții din mai multe motive tehnice.

Astfel, fiica doamnei Elena primește de la învățătoare, pe Viber, indicații cu sarcinile pe care să le îndeplinească. Însă și ea întâmpină dificultăți și nu înțelege toate exercițiile. La română și engleză mai mult se operează cu mesajele vocale. Elevii trebuie să facă înregistrări, unde povestesc sau demonstrează că au învățat temele.

Deoarece abia de luni toate instituțiile au început lecțiile online, datele privid numărul elevilor care nu pot asista la ore din cauză că nu au claculator încă nu sunt actualizate. Însă, datele prezentate în vara anului trecut de Ministerul Educației arată circa 29 de mii de elevi și 3000 profesori nu au un laptop, tabletă sau acces la internet.

Asta înseamnă că fiecare al 9-lea elev din țară nu are calculator, pentru a putea studia de la distanță. Cel mai grav afectate sunt familiile cu copii de vârstă școlară, care locuiesc în medii cu conexiune slabă la internet, spre exemplu, cele din mediul rural, familiile cu studii incomplete și gospodăriile cu venituri reduse, adică mai mici de 3.000 de lei.

Astfel, problema a astras atenția mai multpr autorități. Prin urmare, au fost lansate diferite campanii naționale, de exemplu cea de donare de calculatoare. La fel, și Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare pentru desfășurarea procesului educațional, iar mai mulți donatori străini au dat calculatoare elevilor și profesorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram