/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Președinta Maia Sandu a pornit o serie de consultări cu societatea civilă și specialiști în drept constituțional

missing
02 martie 2021, ora 22:30

După ce, ieri, Dodon i-a înintat un ultimatul și i-a cerut să o înainteze pe Marina Durleșteanu, candidata propusă de ȘORPSRM la funcția de prim-ministru, astăzi, Maia Sandu și-a reiterat poziția și a precizat că, la moment, se consultă cu
societatea civilă și specialiști în drept constituțional privind identificarea soluțiilor pentru depășirea crizei politice. Chiar și așa, șefa statului a precizat că, pentru a curăți țara de corupție, este nevoie de alegeri parlamentare anticipate.

În acest sens, președinta a reiterat că a pornit o serie de consultări cu societatea civilă, juriști, specialiști în drept constituțional și organizații în domeniul respectării statului de drept, pentru a asculta opiniile și recomandările lor „în vederea ieșirii din criza politică” în care s-a pomenit țara.

Ieri, Igor Dodon i-a înintat un ultimatum Maiei Sandu. Acesta i-a cerut președintei să semneze, până pe 9 martie, decretul de înaintare la funcția de premier a candidatului PSRM-ȘOR, Mariana Durleșteanu. În caz contrat, spune fostul șef de stat, partidul său va purcede la alte acțiuni politice, mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni una de decor – așa cum s-a întâmplat până în 2016. De partea cealaltă, consiliera pentru comunicare a Maiei Sandu a declarat că președinția nu operează cu ultimatumuri și a precizat că, săptămâna aceasta, șefa statului desfășoară consultări cu societatea civilă ,expertți în drept constituțional și mai mulți actori sociali.

Amintim că, săptămâna trecută, Maia Sandu a declarat că nu va iniția noi consultări cu fracțiunile parlamentare privind desemnarea unui candidat la funcția de premier. Șefa statului a precizat că așteaptă ziua de 23 martie, atunci când urmează să se împlinească trei luni de la demisia Guvernului, dată când vor apărea circumstanțe de dizolvare a Parlamentului.

La data de 23 februarie, Curtea Constituțională a anunțat că decretul președintei, prin care a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița este neconstituțional.

Ulterior, Sandu a dat de înțeles că nu intenționează să o înainteze la această funcție pe candidata propusă de PSRM-ȘOR, Mariana Durleșteanu și că cetățenii își vor decide viitorul la referendum sau anticipate.

Chiar și așa, socialiștii au declarat atunci că nu intenționează să inițieze demiterea președintei prin referendum. Mai mult, fostul președinte, Igor Doodn, a declarat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că singura soluție la această etapă este învestirea unui nou Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram