‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Prețurile pentru grâu se schimbă brusc pe Euronext

Piața mondială agricolă: Prețurile pentru grâu se schimbă brusc pe Euronext

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană Agricolă

Prețurile la contractele pentru grâu stabilite pentru luna martie pe Euronext se schimbă imprevizibil, cu câteva zile înainte de expirare. Pentru a analiza tendințele pieței, operatorii vor monitoriza minuțios următoarele contracte ce vor fi stabilite.

Cotații Euronext pentru următoarele luni (02.03.2021):

Tranzacțiile de pe piață sunt extrem de variate: ieri, Rusia a dublat taxa de export pentru grâu, care se ridică acum la 50 de euro pe tonă.

Pe arena internațională, Algeria a anunțat o licitație pentru grâul dur, în timp ce Iranul solicită 400.000 de tone de orz furajer.

Potrivit Agritel, de la începutul anului de comercializare până pe 28 februarie, Uniunea Europeană a exportat 17,56 milioane de tone de grâu și 4,91 milioane de tone de orz, față de 21,48 milioane de tone și respectiv 5,14 milioane de tone în aceeași perioadă a sezonului anterior.

Importurile de porumb s-au ridicat la 10,6 milioane tone, față de 14,83 milioane tone importate sezonul trecut în aceeași perioadă.

‹ adv ›

Prețurile pentru semințe oleaginoase, rapiță și canola au crescut ieri, în ciuda scăderii prețurilor pentru soia. Prețul rapiței pe Euronext se apropie de pragul simbolic de 500 de euro/tonă. Uleiul de palmier pierde teren în Kuala Lumpur în această dimineață din cauza scăderii ratelor exporturilor în februarie (-4,6% față de ianuarie).

Dolarul s-a consolidat față de euro la 1.2020 în această dimineață. Petrolul brut WTI scade sub 60 de dolari pe baril.

Piața SUA

Datorită creșterii pieței, fermierii americani vor beneficia de prețuri ridicate garantate în noua campanie. Aceștia vor primi 4,58 dolari pe bushelul de porumb, față de 3,88 dolari în 2020 și 11,87 dolari pentru un bushel de soia față de 9,17 dolari.

‹ adv ›

Este posibil ca acest context favorabil (cel mai bun din ultimii 7 ani) să-i stimuleze pe fermieri să semene suprafețe foarte mari.

Fondurile au fost ieri vânzători de 22.500 loturi de porumb, 10.000 loturi de soia și 7.000 loturi de grâu.

Piața regiunii Mării Negre

Academia Națională de Științe Agrare din Ucraina a raportat că până la sfârșitul lunii februarie, starea cerealelor de toamnă din țară, în ansamblu, era satisfăcătoare. Analiza realizată arată că culturile existente au o bună capacitate de regenerare.

Din punct de vedere fitosanitar, primele atacuri de septorioză și helmintosporioză au fost observate la orz.

Schimbările din săptămâna trecută, disponibile pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›