image
Sursa foto: jurnal.md

Premieră: CC a preluat președinția Conferinței Curților Constituționale Europene; Apelul Domnicăi Manole către politicieni

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a preluat, pentru prima dată, președinția în cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene pentru un mandat de trei ani.

În cadrul ultimei reuniuni, s-a decis că președinția Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023 va fi deținută de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care va organiza cel de-al XX-lea Congres al CECC.

„După evenimentele din vara anului 2019, preluarea președinției CECC de către CC a RM devenise iluzorie. Două curți europene au cerut anularea preluării președinției conferinței de către CC a RM. Actuala componență a CC însă a demonstrat că nu este o curte controlată și acționează în strictă conformitate cu Constituția. Așa este și va fi în continuare. Astfel, cererea de a anulare a fost retrasă”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.

Președintele CC a adăugat că preluarea președinției reprezintă un act de o mare responsabilitate și că timp de trei ani, CC a RM se va afla în vizorul instituțiilor care protejează democrația, statul de drept și drepturile omului în Europa și care stabilesc tendințele în materie de drept constituțional european.

În acest context, Domnica Manole a ținut să facă un apel către autoritățile din RM, dar și către politicieni.

„Le solicit autoritpților să ne sprijine pe deplin în demersul de a asigura președinția CCCE. Îi invit pe reprezentanții autorităților să manifeste prudență în exprimările și abordările lor cu privire la activitatea Curții. Le cer actorilor politici să nu atargă Curtea în luptele lor politice și îi asigur că noi, judecătorii Curții, vom rămâne la fel de independenți și imparțiali și că hotărârile noastre nu vor reflecta nimic altceva decât valorile și principiile constituționale”, a spus Domnica Manole.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene a fost creată în 1972, ca o platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experienţă în domeniul practicii şi jurisprudenţei constituţionale, atenţie deosebită acordându-se principiului independenţei activităţii jurisdicţionale. În 2000 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările al acestei organizaţii profesionale.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene reuneşte astăzi 41 de curţi constituţionale europene şi instituţii echivalente

Citeşte mai mult despre

CC

Noutăţile partenerilor

comentarii: