image
Sursa foto: gifp.md

Danube Logistics Holding BV condamnă tentativa de preluare ilegală a controlului asupra Portului Internațional Giurgiulești

La 25 februarie 2021, executorul judecătoresc Roman Talmaci, prin încheierea sa și la cererea societății Bemol Retail SRL, a instituit de facto, în mod abuziv și ilegal, administrarea silită asupra societății Danube Logistics SRL (Danube Logistics), sub pretextul de încasare a unei datorii de la unul din beneficiarii societății. Administrarea silită a fost instituită in cele mai triste tradiții ale atacurilor raider din Moldova, vineri seara, fără a ne informa și pentru a ne lipsi de posibilitatea de a reacționa.

Executorul judecătoresc a ignorat cu vehemență faptul că asociatul unic al societății moldovenești este compania olandeză Danube Logistics Holding BV (Danube Olanda), iar beneficiarul principal al cotei-părți sociale deţinute de Danube Olanda în cadrul Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Conform unui acord de participațiune, BERD este în prezent titularul dreptului asupra 65% din încasările din eventualele vânzări de părți sociale şi din dividendele pe care Danube Olanda le obţine în baza participaţiunii sale în Danube Logistics.

Mathias von Tucher, Directorul Danube Olanda, vine cu următoarea declaraţie: “Condamnăm şi contestăm în instanţa de judecată acţiunile scandaloase ale executorului judecătoresc, care pot fi calificate drept o expropriere voalată a unuia din cele mai importante proiecte de investiţii străine directe în Republica Moldova. Facem un apel urgent către instituţiile de stat ale Republicii Moldova, ca acestea să asigure respectarea statului de drept şi să protejeze interesele societăţii Danube Logistics Holding BV, ale BERD şi ale altor părţi care deţin interese legitime în cadrul Danube Logistics.”

Procedurile judiciare moldovenești care stau la baza creanței executate de Roman Talmaci nu au nicio legătură cu Danube Logistics şi Danube Olanda și fac obiectul unei plângeri admise spre examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceste două societăţi cu răspundere limitată nu deţin active ale Debitorului Bemol şi nu poartă răspundere pentru nicio datorie personală a acestuia.

Controlul asupra Bemol este deţinut de un fost investitor al Danube Logistics – cetăţeanul azer Rafiq Aliyev. Începând cu anul 2014, atât instanţe de judecată internaţionale cât şi cele din Republica Moldova au respins numeroase acţiuni ale societăţilor lui Aliyev, prin care acestea cereau anularea vânzării cotelor lor părți din cadrul Danube Logistics către Danube Olanda în 2011.

Din luna septembrie 2019, Bemol, prin intermediul executorilor judecătorești, întreprinde tentative de a dobândi controlul asupra cotei-părți sociale deținute de Danube Olana în Danube Logistics.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti facilitează anual comerţul internațional al societăţilor moldoveneşti cu peste 50 de ţări. În prezent, portul este utilizat în special pentru exportul produselor agricole şi importul produselor petroliere, cărbunelui, îngrăşămintelor şi materialelor de construcţie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: