image
Sursa foto: medpark.md

Premieră națională: anevrism de aortă toracică tratat prin implantare de stent (TEVAR)

Pentru prima dată în Moldova, la Spitalul Internațional Medpark, s-a efectuat o intervenție minim invazivă de înaltă complexitate, cunoscută ca și TEVAR (implantare de stent aortic toracic).

Pacientul în vârstă de doar 44 de ani se confrunta cu un diagnostic grav – anevrism de aortă toracică cu disecție cronică, ceea ce însemnă că principalul vas de sânge din corp risca să se rupă în orice moment. Datorită echipei cardiologice Medpark, în colaborare cu specialiști din Turcia, problema a fost rezolvată într-o singură oră, cu riscuri minime pentru pacient.

medpark.mdmedpark.md

Vladislav s-a adresat la medicul cardiolog Medpark cu dureri abdominale puternice. Acum 3 ani suferise o intervenție amplă, deschisă pe aortă, dar în timp boala a progresat și s-a agravat. În urma investigației de angiografie prin Tomografie Computerizată, efectuată la Medpark, s-a stabilit diagnosticul de anevrism de aortă toracică cu disecție cronică.

Anevrismul aortei toracice semnifică o slăbire a peretelui aortei în partea superioară și reprezintă un sfert din totalul anevrismelor care apar la nivelul aortei. Ruptura acestui vas putea provoca sângerări masive, cu deces rapid, timp de câteva minute.

Mihai Tașnic, cardiolog intervenționist: „În mod clasic, tratamentul chirurgical al aortei toracice este traumatizant și de lungă durată, fiind asociat cu multiple riscuri intraoperatorii și postoperatorii. De aceea, în cazul pacientului am recurs la abordarea intervențională minim invazivă. Intervenția TEVAR a fost realizată în premieră în Republica Moldova, cu participarea unei echipe multidisciplinare, internaționale. S-a instalat stentul care a izolat zona de dilatare și a creat un canal artificial în organism, prin care va circula sângele. Astfel s-a evitat progresia acestei dilatări, cu o eventuală ruptură.”

medpark.mdmedpark.md

Implantarea stentului aortic a avut loc printr-o incizie mică la nivel de arterele piciorului și a durat în jur de o oră. Metoda minim invazivă i-a permis pacientului o recuperare extrem de rapidă, cu externare peste doar 24 de ore.

Pacientul Vladislav: „Spre mirarea mea, am avut o recuperare nespus de rapidă. Deja a doua zi după intervenție m-am putut întoarce la activitățile obișnuite. Simt profundă recunoştinţă și apreciere pentru toți cei implicați, echipa Medpark, echipa din Turcia. În special vreau să-i mulțumesc domnului Dr. Mihai Tașnic pentru intervenția realizată cu succes, dar și pentru organizarea întregului traseu medical pe care l-am parcurs. Din păcate, deseori noi, pacienții, când avem o problemă dificilă de sănătate nu suntem informați și nu știm unde să ne adresăm. Le doresc tuturor pacienților să-și găsească medicul profesionist și să fie ghidați corect, așa cum am fost și eu.

medpark.mdmedpark.md

Centrul Cardiovascular Medpark este singurul centru cardiologic din Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ şi diagnostic cardiologic, cardiologie intervenţională, cardiochirurgie și staționar. Sinergia dintre aceste domenii permite identificarea celui mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, în special în cazurile complicate sau de urgenţă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: