(video) Platforma DA: Circ televizat, politică sterilă și criză creată artifical. Ce solicită formațiunea deputaților

Liderul Platformei DA solicită reorientarea clasei politice la problemele oamenilor. „Disputa politică a confiscat cu cinism întreaga agendă publică a Republicii Moldova”, spune Andrei Năstase.

Foto: UNIMEDIA

Platforma DA își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că din cauza confruntărilor politice, pensionarii vor rămâne în acest an fără indexarea pensiilor. Asta în timp ce în 2020 au avut loc un șir de scumpiri, în special la produsele alimentare.

„Platforma DA a înregistrat un proiect de lege de modificare a formulei de calcul a indexării, care este discriminatorie și în defavoarea pensionarilor. Avem timp până la 1 aprilie să operăm modificările î legislație și la buget pentru a ajuta oamenii noștri. Este evident că acest lucru poate fi făcut doar având și un Guvern cu puteri depline. Iată de ce lansăm un apel către toți deputații din Parlament, lăsați disputele, uitați pe o clipă de jocuri și haideți să ajutăm cetățenii noștri”, susțin membrii Platformei DA.

„Atât timp cât politicienii vor continua acest circ televizat, cu politică sterilă pe diferite tribune, atât timp nu vom ajunge la soluționarea problemelor oamenilor. Platforma DA în permanență a militat, muncit și luptat pentru interesul cetățeanului. Sunt lucruri importante care ne scape în acest iureș de propagandă și informații false și un domeniu aparte ar fi și părinții cu copii la școală. Despre ei nu se va vorbi în perioada următoare. Toți vor fi preocupați de criza aceasta, artificial generată, într-un fel. Nu mai faceți populism, nu intoxicați oamenii. Haideți să recurgem la lege, la Constituție și să rezolvăm problemel oamenilor. Dacă vrem anticipate, punem mecanismele în aplicare”, a mai adăugat Andrie Năstase.

Urmărește aici declarațiile:

„Criza sanitară, socială și economică prin care trece Republica Moldova ar trebui să oblige întreaga clasă politică la responsabilitate și înțelegere obiectivă a daunelor ireversibile care sunt zilnic suportate de cetățeni, atâta vreme cât disputa politică a confiscat cu cinism întreaga agendă publică.

Reformarea clasei politice din Republica Moldova nu este un moft, este o necesitate, iar acest obiectiv este împărtășit de fiecare membru al Platformei Demnitate și Adevăr. Cu toate acestea, noi suntem cei care solicităm tuturor oamenilor politici să evalueze corect impactul pe care această criză politică îl are asupra mecanismelor sociale și economice care ne guvernează societatea, în ansamblul ei.

Efectele acestei crize politice nu trebuie ignorate, precum nu trebuie eliminate din orice fel de analiză, cauzele acestora. Așa cum, este bine să recunoaștem că prețul pe care s-ar putea să-l plătim cu toții poate fi mult mai mare decât suma bunelor intenții politice declarate astăzi public de foarte mulți politicieni.

Abordările politice corecte trebuie să genereze soluții pentru oameni și țară. Concret, este vorba despre guvernare onestă, responsabilă, profesionistă și obligatoriu pro-europeană Convinși fiind că politica televizată nu ține de foame, și cu gândul la cei care au atât de mare nevoie de decizii responsabile, asumate și imediate, Platforma Demnitate și Adevăr atrage atenția opiniei publice și își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația indexării pensiilor pentru anul curent. Cadrul legal existent prevede că pensiile se indexează de două ori pe an după cum urmează: la 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate.

Totodată, menționăm că sistemul de calcul al ratei inflației în Republica Moldova poartă un caracter discriminatoriu raportat la situația inegală în care se află pensionarii, părinții și bunicii noștri. Astfel, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei, bani insuficienți pentru a procura produsele alimentare de bază și medicamente și pentru a acoperi serviciile comunale. În acest context menționăm că pe parcursul anului 2020 anume prețul la produsele din coșul alimentar al pensionarilor săraci a crescut cel mai mult: de la 3,5 la 18,8 %! Ne referim aici la produse elementare precum pâinea, lactatele, zahărul, ouăle, uleiul vegetal etc.

În concluzia celor expuse constatăm că această creștere a prețurilor pentru produsele necesare majorității pensionarilor nu se regăsește în niciun fel în valoarea coeficientului mediu de inflație, calculat prin metode statistice impersonale, prin metode matematice deloc corelate cu realitățile curente crunte pentru pensionarii afectați direct de creșterea prețurilor.

În această situație ingrată Platforma DA a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernului să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%, ținând cont în primul rând de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar al celor mai săraci pensionari.

Deputații din fracțiunea Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă în acest sens și astăzi proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament. Îndemnăm toți deputații, indiferent de partidele politice reprezentate, să-l susțină.

Regretăm enorm faptul că guvernarea nu a rezolvat la timp această problemă majoră și nu a rezervat în buget suma necesară pentru o indexare reală, palpabilă pentru pensionari.

Pentru a soluționa imperativ problema indexării pensiilor este necesară rectificarea bugetului până la 1 aprilie 2021, rectificare care poate fi operată exclusiv de un executiv cu atribuții depline”, au spus membrii Platformei DA.


Pub