(video) Igor Dodon: Cerem Maiei Sandu să desemneze candidat la șefia Guvernului până în 9 martie și să nu mizeze pe „revoluția unor balaboli”

Liderul Partidului Socialiștilor anunță despre deciziile adoptate în cadrul ședinței Consiliului Republican al formațiunii, care s-a desfășurat sâmbătă cu ușile închise. Socialiștii au abordat situația social-politică din ultima perioadă și au stabilit pașii pe care îi vor urma, în perioada imediat următoare.

Foto: UNIMEDIA

„PSRM nu va iniția un referendum de demitere a președintei țării. Este un fals promovat de unii. Singura soluție a ieși din această criză este dialogul. E nevoie de un dialog real, nu mimat.

PSRM este gata să poarte un dialog constructiv și cu președintele țării.

Îi cerem Maiei Sandu să iasă din izolare și să discute cu partidele, pentru a gestiona și rezolva criza politică”, declară liderul PSRM.

PSRM solicită șefei statului să desemneze până în 9 martie un candidat la funcția de prim-ministru.

„Nu așteptați data de 23 martie, când vom intra într-un blocaj total. orice decret pe care îl va emite Maia Sandu după 23 martie nu va avea niciun efect, nu va putea fi aplicat nici de către Curtea Constituțională, nici de Comisia Electorală Centrală, va sta cu acest decret în Președinție și se va uita la el”, declară Igor Dodon.

În cazul în care până în 9 martie nu se va desemna un candidat la șefia Guvernului, PSRM va veni cu alte măsuri pentru a „opri uzurparea puterii în stat”.

„Nu mi-aș dori ca funcția de președinte să redevină una de decor, așa cum a fost până în 2016”, a declarat Igor Dodon.

Este deja a treia tentativă de a dialoga, spun socialiștii, însă Maia Sandu speră pe 23 martie și pe „revoluția unor balaboli”.

„Suntem gata să renunțăm la propunerile de până acum, suntem gata la orice discuție. Nu poți să creezi ceva prin încălcarea Curții Constituționale. Noi avem acum o candidatură. Sau președinta acceptă această candidatură, sau după 9 martie ne vom convoca și vom lua o decizie”, spune Dodon.

Urmăriți aici declarațiile:

„După cum cunoașteți, sâmbătă a avut loc Consiliul Republican al PSRM, unde am analizat împreună cu colegii situația din țară și am discutat despre modul în care vom acționa mai departe pentru a readuce stabilitatea politică în țară și a stopa haosul în care ne aflăm astăzi.

După decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută lucrurile sunt foarte clare în ceea ce privește obligațiile pe care președintele țării le are în raport cu Constituția, sper că acum sunt clare și pentru președintele Maia Sandu și partidul său.

Odată ce decretul privind desemnarea doamnei Gavriliță ca propunere de premier a fost declarat neconstituțional, președintele are obligația de a ține cont de propunerea care există din partea majorității parlamentare și să desemneze candidatul propus de această majoritate. Orice altă abordare este evident neconstituțională și reprezintă o continuare a acțiunilor de uzurpare a puterii.

Având în vedere că lucrurile sunt atât de clare, acțiunile pe care PSRM le va întreprinde în continuare sunt orientate spre stabilizarea țării, respectarea Constituției și votarea unui guvern funcțional până la alegerile anticipate. Vom acționa în continuare cu mult calm și maturitate politică, nu suntem în război cu președintele sau partidul său, noi suntem în luptă cu haosul și tot ceea ce dorim acum este ca țara să aibă cât mai rapid un guvern funcțional care să poată gestiona această criză pandemică și situația economică tot mai complicată.

Noi nu vrem să tot numărăm zilnic decesele din spitale, nu vrem să avem un blocaj total în sistemul de sănătate și să ne uităm cum țara ajunge în colaps economic și social, în timp ce câțiva iresponsabili se joacă de-a politica și încearcă să monopolizeze puterea în stat, în loc să pună pe prim plan nevoile urgente ale cetățenilor.

În aceste zile se discută mult despre o eventuală suspendare a președintelui, despre un posibil referendum, care ar urma să fie inițiat de PSRM. Răspunsul meu este unul foarte clar: NU vom iniția nici un referendum. Ultimul lucru care ne preocupă acum este funcția Maiei Sandu sau demiterea ei. Această dezbatere este una falsă și manipulativă, pentru că un astfel de referendum ar fi un alt pas spre adâncirea crizei, și nu ar rezolva nimic. Dar pe noi ceea ce ne preocupă este să scoatem țara din criza în care e băgată în două luni de la așa-zisa mare schimbare, nu să o adâncim mai mult.

Considerăm că există o singură modalitate prin care actuala criză poate fi soluționată, prin dialog, nu prin războaie politice și blocaje instituționale. Acest dialog a lipsit total până acum, chiar dacă au fost unele mici tentative din partea președintelui, ele au fost doar mimate, ceea ce a adâncit și mai tare criza în care ne aflăm.

Noi avem soluții pentru ieșirea rapidă din această criză, soluții prin care să avem atât un guvern funcțional, cât și alegeri anticipate. De aceea am insistat încă din noiembrie anul trecut să existe un dialog pe această temă și să rezolvăm lucrurile din timp pentru a evita criza politică în care, din păcate, s-a ajuns.

Pe această linie au fost stabilite în cadrul Consiliului Republican acțiunile pe care le vom întreprinde în continuare.

1. PSRM va continua consultările cu partidele din Parlament pentru a identifica împreună cele mai bune modalități de ieșire din această criză. Cerem partidelor să dea dovadă de maximă responsabilitate și maturitate politică, chiar dacă avem viziuni sau doctrine diferite, dialogul rămâne singura soluție pentru a pune punct acestei crize extrem de periculoase pentru viitorul țării.

2. PSRM dorește să poarte un dialog constructiv și cu președintele țării. Îi cerem președintelui Maia Sandu să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Considerăm că refuzul de până acum al președintelui de a discuta constructiv cu partidele politice este unul emotiv, în total dezacord cu rolul de mediator pe care președintele îl are în stat.

În mandatul meu de președinte am avut nenumărate crize politice, pe care le-am gestionat și rezolvat prin dialog cu partidele, în câteva situații chiar prin dialog cu liderul PAS, Maia Sandu și partidul său. Chiar dacă eram și suntem pe poziții politice foarte diferite, am considerat de fiecare dată că nu poți rezolva o criză politică fără să dialoghezi. De aceea, insist pe această componentă esențială într-o democrație, dialogul, și sper că președintele nu va continua să se izoleze în clădirea președinției, dar va manifesta mai multă deschidere, mai mult calm și constructivism. Doamna președinte, vă propun să lăsăm într-o parte atacurile, supărările și acuzațiile reciproce și să ne așezăm la masa de discuții.

3. Solicităm ca până cel târziu pe data de 9 martie, decretul de desemnare a primului ministru propus de majoritatea parlamentară să fie emis. Până atunci, avem suficient timp pentru dialog între partide, dialog cu președintele țării, avem timp să găsim cele mai bune soluții pentru ieșirea din această criză.

Considerăm că este total nejustificat să se aștepte finalul lunii martie pentru a vedea ce e de făcut. Constituția ne spune foarte clar ce avem de făcut. Iar dacă până în 23 martie nu facem nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat, deci nici alegerile anticipate nu vor putea fi declanșate, indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvarea a Parlamentului emis de președintele țării în astfel de condiții este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului ca principală putere a statului într-o republică parlamentară. Președintele nu poate anula rolul partidelor într-o democrație. Ca urmare, nici o instituție a statului, nici Parlamentul, dar nici guvernul, nu va putea pune în aplicare un astfel de decret dubios. Repet, nimeni nu va putea organiza alegeri în baza unui astfel de decret, pentru că asta ar însemna complicitate la încălcarea Constituției și la uzurparea puterii în stat. Și putem ajunge în situația ridicolă în care președintele va emite un decret la care se va uita singură în biroul său, în timp ce a băgat țara în blocaj total, cu consecințe pe termen lung pentru viața cetățenilor.

Iată de ce, PSRM cere președintelui și partidelor să nu aștepte până pe 23 martie ca să ne trezim într-un blocaj si mai complicat, este suficient că deja s-a așteptat două luni fără nici un rezultat, cu un singur efect – adâncirea crizei politice, sociale și economice.

Am decis sâmbătă că dacă până pe 9 martie decretul nu este emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la un alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara. Nu voi menționa acum caracterul acelor acțiuni, fiindcă nu vrem să afectăm în niciun fel abordarea constructivă la care facem apel, dar dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, pentru a stabiliza situația din țara, chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor, așa cum a fost înainte de 2016. Personal nu îmi doresc asta, am luptat prea mult pentru a aduce instituția președinției la cel mai înalt nivel de responsabilitate și credibilitate, după guvernările pro-europene ale AIE, care au dus instituția pe ultimul loc ca nivel de încredere al cetățenilor. Ar fi păcat să se revină la condiția de atunci.

Cred că, deocamdată, nu e totul pierdut pentru democrație, chiar dacă suntem în plină criză politică. Astăzi noi mai putem evita un blocaj cu consecințe dramatice pentru viața cetățenilor, pentru mulți ani înainte.

Împreună cu PSRM vom da dovadă de maxim constructivism, implicare și deschidere pentru a soluționa cu bine una din cele mai periculoase crize politice prin care trece țara acum.

Să pornim de la respectarea Constituției și de la dialog rațional, iar restul se poate repara și se poate organiza în comun, spre binele țării”, a declarat Igor Dodon la conferința de presă.

Președinta Maia Sandu așteaptă să expire termenul celor 3 luni de la demisia Guvernului, iar Curtea Constituțională să decidă dacă sunt sau nu condiții pentru dizolvarea Parlamentului, „în condițiile în care nu va exista un alt Guvern”. Până atunci, așa cum a și declarat, nu va desemna un alt candidat la funcția de prim-ministru și nici nu va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru că „nu are sens”.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.


Pub