Prcourorul General acuză Banca Națională de „apatie și nedorință de a contribui la investigațiile furtului miliardului”. Reacția instituției financiare

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a acuzat Banca Națională a Moldovei de „apatie și nedorință de a contribui la investigațiile furtului miliardului” în cadrul evenimentului de totalizare a activității Procuraturii pentru anul 2020. Drept reacție, BNM a precizat că „își exprimă nedumerirea în legătură cu declarațiile făcute de procurorul general” și susține că „doar în anul 2020, BNM a transmis date în format electronic de peste 1 milion de fișiere” în legătură cu investigația fraudei bancare.

Foto: UNIMEDIA

„În mod aparte aș vrea să mă opresc asupra dosarelor de rezonanță, mai exact, la unele dintre ele, aflate în vizorul întregii societăți. Furtul miliardului – din păcate în jurul acestui dosar planează multe speculații. Cineva încearcă să creeze percepția că timp de un an nimic esențial nu s-a făcut, că nimeni nu e tras la răspundere și că banii nu sunt restituiți statului. Cu toate acestea ei uită să menționeze că dosarul l-am moștenit de la predecesori care timp de 5 ani au mimat ancheta. În decursul unui an am răsturnat aranjamentele ticluite timp de cinci ani, care intenționat duceau spre o pistă greșită pentru a se îndepărta de la adevărații organizatorii, executori și beneficiari ai fraudei bancare. În tot acest proces, le-am reparat greșelile, omisiunile și erorile făcute deliberat pentru a-i scăpa pe cei vinovați de răspundere și a-i incrimina pe cei care nu au avut tangență cu această fraudă”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit procurorului general, investigarea furtului miliardului ar fi un adevărat război, iar Banca Națională a Moldovei nu prea își dorește să contribuie la investigații.

„Eu nu mai vorbesc deja despre apatia și nedorința Băncii Naționale de a contribui la investigații, precum și totala indiferență, iar uneori interesul dubios al instanțelor de judecată de a ne bloca acțiunile procesual-penale anume pe acest dosar. Anume pentru investigarea acestei cauze penale, Procuratura a fost supusă unor presiuni și critici fără precedent, potrivit cărora, am revenit în anii 90 sau am avea conexiuni cu anumiți figuranți din dosar. Am ajuns până la aceea că unii procurori responsabili de investigarea acestui dosar au fost filați de către foști factori de decizie din cadrul poliției, care în prezent, deservesc interesele unui important figurant pe dosar. Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci investigarea Furtului miliardului este un adevărat război. Un război cu figuranții dosarului, cu avocații lor, cu BNM și instanțele de judecată”, punctează Stoianoglo.

Chiar și în pofida rezistenței din partea unor instituții, Stoianoglo promite rezultate în anul curent.

„Cu toate acestea, anul 2021 va fi unul determinant pentru elucidarea cazului. Majoritatea episoadelor vor fi finalizate și transmise în judecată, după care procesul de tragere la răspundere a celor vinovați și recuperarea pagubelor va depinde de prestația instanțelor de judecată. Un alt caz asupra căruia vreau să mă opresc – Laundromatul.

Este evident că odată cu crearea Comisiei parlamentare de anchetă, acest caz a căpătat o conotație politică. Ancheta parlamentară s-a limitat, în mare parte, pe solicitarea materialelor din dosar, fapt inadmisibil și ilegal. Este clar că activitatea comisiei a urmărit două lucruri: PR-ul politic și deturnarea atenției societății de la investigarea fraudei bancare.

Pentru cetățeni vreau să precizez că, dincolo de declarațiile politico-populiste precum că Procuratura intenționează să claseze dosarul Laundromat, investigațiile noastre se derulează și vor continua până la stabilirea tuturor circumstanțelor”, a conchis Stoianoglo.

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție la acuzațiile făcute de procurorul general al țării și precizează că „BNM a transmis date în format electronic de peste 1 milion de fișiere”, ce au legătură cu investigația furtului miliardului.

„Banca Națională a Moldovei își exprimă nedumerirea în legătură cu declarațiile Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, și precizează că a colaborat și colaborează pe deplin cu organele de urmărire penală, oferind toate materialele existente, explicații, specialiști etc. la solicitarea acestora, precum și din proprie inițiativă.

Doar în anul 2020, BNM a transmis date în format electronic de peste 1 milion de fișiere. În același timp, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de peste 10 mii de file.

Banca centrală își îndeplinește atribuțiile de autoritate monetară și de supraveghere, în susținerea unui cadru macroeconomic adecvat pentru dezvoltarea economiei naționale, precum și a stabilității financiare a țării. În acest sens, funcționarea unui sector bancar de încredere, sigur și rezilient, care să excludă acțiuni ilegale, este un important obiectiv spre care BNM își orientează activitatea sa de supraveghere.

Astfel, BNM își reconfirmă permanent voința pentru aducerea la bun sfârșit, într-o perspectivă apropiată, a anchetei în problema fraudei bancare , în beneficiul întregii societăți”, se arată în comunicatul emis de către BNM redacției UNIMEDIA.


Pub