Președinția, despre solicitarea PSRM: „Nu operăm cu ultimatumuri”

„Președinția nu operează cu ultimatumuri” - aceasta este reacția instituției prezidențiale la solicitarea Partidului Socialiștilor către Maia Sandu de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru până în data de 9 martie curent.

Foto: UNIMEDIA

„Așa cum a anunțat anterior, în această săptămână doamna Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali. Cu detalii vom reveni ulterior”, a spus, pentru UNIMEDIA, Sorina Ștefîrță, purtătoarea de cuvânt a șefei statului.

„Republica Moldova se află într-un blocaj politic în care, pe de o parte, există o majoritate parlamentară PSRM-Șor ce vrea să-și păstreze fotoliile și schemele de corupție și, pe de altă parte, o majoritate covârșitoare a populației care le cere hoților să plece. Cetățenii au mereu dreptate. Iar suveranitatea stă în mâinile poporului, nu ale unui grup îngust de interese.

Astăzi am discutat cu organizațiile din cadrul Forumului societății civile din Parteneriatul Estic - Promo-LEX, CRJM, Expert-Grup, IPRE, WatchDog, Amnesty International, Asociația pentru Democrație Locală, IESPM, Centrul Regional de Mediu, CPR, Conferința Națională a Sindicatelor, Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Am primit în cadrul acestor consultări multe mesaje utile și recomandări de ordin juridic, politic și diplomatic în vederea depășirii blocajului. Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă. Justiția nu se negociază. Hoții nu le vor bine oamenilor. Țara are nevoie de anticipate, de deputați responsabili, de un guvern competent cu susținere stabilă în legislativ.

Voi continua consultările extinse în zilele ce urmează”, a anunțat și președinta Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

„Cerem Maiei Sandu să desemneze candidat la șefia Guvernului până în 9 martie și să nu mizeze pe „revoluția unor balaboli”. În caz contrar, PSRM va fi nevoit să întreprindă alte acțiuni pentru a scoate țara din blocaj și criză”, a declarat astăzi liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Președinta Maia Sandu așteaptă să expire termenul celor 3 luni de la demisia Guvernului, iar Curtea Constituțională să decidă dacă sunt sau nu condiții pentru dizolvarea Parlamentului, „în condițiile în care nu va exista un alt Guvern”. Până atunci, așa cum a și declarat, nu va desemna un alt candidat la funcția de prim-ministru și nici nu va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru că „nu are sens”.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.


Pub