Tot ce trebuie să știi despre AstraZeneca, vaccinul care va fi folosit (deocamdată) în Moldova

Pe data de 25 februarie, Republica Moldova a omologat 3 tipuri de vaccin anti-COVID-19. Este vorba de vaccinurile produse de Pfizzer/BioNTech, Oxford/Astra-Zeneca și celebrul vaccin produs de Institutul Gamaleya din Rusia, numit convențional Sputnik V. Pe 28 februarie primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns în țară. Singurul tip de vaccin disponibil pentru Republica Moldova deocamdată este AstraZeneca, donat de România, în volum de 22 de mii de doze. Ar urma în această săptămână să vină alte 14400 de doze de la OMS, prin intermediul platformei COVAX, produse la fel de Astra/Zeneca.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca?

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Spre deosebire de alte tipuri de vaccin, cum ar fi Pfizer, care folosește o tehnologie bazată pe mRNA, care presupune utilizarea proteinei găsite pe suprafața virusului SARS-CoV-2, care să genereze un răspuns al sistemului imunitar, Astra Zeneca Folosește un alt tip tehnologie – vaccinul vector.

Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca?

Pentru că pe piață deja varietatea de vaccinuri este foarte mare, AstraZeneca este foarte des comparată cu vaccinele de la Pfizer sau Moderna, care au raportat o eficacitate de 95%. AstraZeneca are raportată o eficiență de 60%-90% și, deși această eficacitate pare mai mică, asta nu înseamnă deloc că este un vaccin prost sau „de mâna a doua”.

Eficacitatea unui vaccin se măsoară prin mai multe metode, potrivit CDC (Center for Disease Control – Statele Unite). În mare parte toate testele utilizează două grupuri diferite de voluntari, cărora li se administrează vaccinul probat și un placebo (o soluție inofensivă, pe bază de apă). Astfel, se studiază ce efecte are vaccinul asupra persoanelor vaccinate cu acea soluție placebo vs vaccinul real.

Altfel spus, într-un grup de 100 de persoane care au primit două doze de vaccin de la AstraZeneca, procentul celor infectați cu COVID va fi, de exemplu, cu 70% mai mic față de un alt grup de 100 de persoane care nu au primit vaccinul împotriva la COVID-19. Nu sunt cifre impresionante ca la Pfizer sau Moderna, care au procente de 95%, sau chiar după unele surse, Sputnik V, de 91%, dar este mai mult decât suficient pentru a încetini răspândirea virusului, spun specialiștii.

Renumitul epidemiolog american Anthony Fauci spunea într-un interviu despre AstraZeneca: „Cea mai mare eficacitate pe care am avut-o la un vaccin a fost la variolă – în jur de 97%-98%. Ar fi minunat dacă am ajunge acolo, dar nu cred. Eu m-aș mulțumi să fie și 70%-75%.”

Ce efecte secundare are vaccinul AstraZeneca?

Principalele efecte adverse care pot fi observate în studiile clinice sunt similare cu cele ale altor vaccinuri. Acestea pot fi moderate sau ușoare, precum dureri la locul aplicării injecțiilor, frisoane, oboseală sau ușoară febră.

Vaccinul nu posedă nici un risc asupra sănătății, potrivit autorităților canadiene, dar și site-ului oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Ca și alte vaccinuri și aici există riscul de efecte adverse mai grave, dar pot apărea foarte rar. Pentru a le evita, ai grijă să-ți anunți medicul despre orice alergii sau reacții adverse la alte medicamente sau componente chimice pe care le-ai putea avea.

Avantajele vaccinului AstraZeneca

Principalul avantaj al acestui vaccin sunt condițiile de păstrare: dozele pot fi păstrate în dispozitive similare frigiderelor obișnuite. Astfel, anume acest lucru face transportarea mai ușoară, iar faptul că el se produce în țări cu costuri de producție mai ieftine îl face accesibil.

AstraZeneca este prin urmare folosit de OMS prin platforma COVAX, pentru imunizare în țări mici sau care nu pot genera o producție proprie de vaccin sau să aibă putere de achiziție. COVAX este o inițiativă globală lansată de OMS pentru a putea oferi vaccinuri țărilor sărace. Totuși, în lista țărilor beneficiare COVAX se pot regăsi și țări bogate, dar cu o populație mai mică (de exemplu Monaco, Lichtenstein, San Marino sau Andorra). 

Ce urmează pentru Republica Moldova?

Republica Moldova urmează să lanseze astăzi, 1 martie, procesul de vaccinare. La ziua de azi, dacă adunăm donația României și ceea ce ar urma să vină săptămâna curentă prin intermediul COVAX, avem, la această etapă, 36 de mii de doze.

Inițial, potrivit Ministerului Sănătății, vor fi vaccinate aproximativ de 7000 persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19.

După aceasta, prima etapă a procesului de vaccinare va fi extinsă pentru aproximativ 53.000 de persoane, care activează în sistemul de sănătate, în următoarea prioritate:

Personalul din asistența medicală primară.

Personalul din asistența medicală urgentă prespitalicească.

Personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești.

Personalul din serviciile de diagnostic și laborator.

Personalul din serviciile stomatologice.

Personalul din farmacii.

Personalul din serviciile de dializă, transfuzii și transplant.

Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical.

Personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Cele 36 de mii de doze de AstraZeneca, care pentru a fi eficiente trebuie aplicate în rapel (două doze), ar ajunge pentru imunizarea a 18 mii de oameni în total.

Urmează la etapa a doua – adulți cu vârsta mai mare de 60 de ani – 550 de mii de persoane, persoanele cu comorbidități – 274 de mii de persoane, 53 de mii de polițiști/carabinieri/lucrători ai sistemului penitenciar, 108 mii de profesori și alte 2000 de persoane din cadrul serviciilor sociale.

Ulterior, vaccinul va ajunge la întreaga populație.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.