Am revenit la situația de la început. De ce nu respectăm restricțiile?

De ce nu se respecta restrictiile impuse de autoritati. Revenim la situatia de la inceput.

Numărul de cazuri de infecții cu Covid-19 este în creștere, atingând nivelul înregistrat în luna decembrie 2020, declară secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc. Potrivit ei, situația actuală este și mai gravă: „Dacă în decembrie aveam număr mare de cazuri confirmate, dar aveam și un număr mai mare de persoane vindecate, acum numărul celor vindecați este mai mic. Covid-ul decurge mult mai grav”, spune Zatîc.

Datele ministerului arată că ponderea testelor pozitive la SARS-CoV-2 a crescut de la 20% în săptămâna 2/21 (11-18 ianuarie) la 31% în săptămâna 7/21 (15-21 februarie). Zilnic se înregistrează un număr mediu 20 de decese. În aceste condiții Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit mai multe restricții printre care și trecerea la studiile online. Astfel, la aproape un an de la confirmarea primului caz pozitiv în Republica Moldova, autoritățile fost nevoite să anunțe măsuri restrictive similare celor de la începutul pandemiei. Situația pare paradoxală, aceasta în condițiile în care, potrivit unui studiu prezentat de MSMPS la finele anului trecut, peste 92% din populația adultă susținea că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun și păstrarea distanței sociale, iar 85% dintre respondenți  erau de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. Potrivit aceluiași studiu, fiecare a patra persoană adultă (24%) nu credea că noul coronavirus COVID-19 este real sau nu este sigură că acesta există. Datele Barometrului Opiniei Publice din februarie 2021 au arătat că 34,8 % din respondenți cred că vaccinarea nu va ajuta deloc în lupta contra pandemiei, aproape 21 la sută din respondenți fie nu au răspuns sau au spus că nu știu. În același timp, oamenii legii raportează săptămânal cazuri de încălcări ale măsurilor anti-Covid, iar rețele sociale sunt împânzite cu imagini cu troleibuze supraîncărcate și persoane cu măști purtate incorect. 

Așadar, am vorbit cu psihologi și sociologi ca să aflăm: de ce nu respectăm restricțiile impuse de autorități? 

„Trece prin tine și nici nu-l simți”

Am adresat această întrebare către sociologa Diana Cheianu-Andrei și psihologul Ștefan Popov, care au comentat factorii principali ce determină comportamentul cetățenilor.

În opinia Dianei Cheianu-Andrei există trei factori în acest sens. Primul ar fi că atunci când a început pandemia la nivel de conducere nu s-a promovat necesitatea de a respecta măsurile de precauție. „Și aici ne aducem aminte de comportamentul ex-președintelui țării cu declarați «trece prin tine și nici nu-l simți». Din cauză că nu s-a promovat corect mesajul de la bun început, populația tinde așa și să nu le respecte aceste măsuri”, spune sociologa. În acest context, Diana Cheianu-Andrei a precizat că cei de la conducere trebuie să fie un exemplu. 

Părerea este susținută și de psihologul Ștefan Popov, care spune că aceste mesaje contradictorii transmise de autorități la începutul pandemiei au debusolat foarte mult societatea și opinia colectivă. Potrivit lui, au fost aceste mesaje contradictorii din partea autorităților, prin ceea ce au transmis și ceea ce au făcut, dar și o lipsă de coerență dintre aceste fapte „cum de exemplu să scoți tancurile la un număr de 13 cazuri de infecții pe zi, dar în același timp troleibuzele să fie arhipline. Atunci, ca un mecanism de apărare și pentru a elimina aceste confuzii, omul refuză aceste lucruri instantaneu”, explică psihologul.

Lipsa controlului

Cel de-al doilea factor, în opinia Dianei Cheianu-Andrei, este controlul redus asupra respectării măsurilor de precauție. Potrivit ei, situația ar fi fost alta „în momentul când ar fost un control mai riguros, mai strict din partea tuturor celor abilitați cu aceste acțiuni, iar acest control ar fi fost inclusiv în instituții publice, în magazine, ș.a.”. 

Psihologul Ștefan Popov spune că un control mai strict poate ar fi jucat un rol important pentru o anumită categorie de oameni, care au nevoie de un control mai mare pentru a fi obedienți situației, pe când alții ar putea opune rezistență. „Deci i-am câștiga pe unii, dar i-am pierde pe alții”, spune el.

Teoriile conspirației

Și nu în ultimul rând specialiștii spun că un rol major îl joacă cei care susțin că virusul Covid nu există, cei care creează și promovează știrile false pe rețelele de socializare.

Ideea este susținută de Ștefan Popov, care menționează că sunt mulți din cei care neagă  fenomenul și tot ce este legat acesta. Dar de ce neagă? „Multora le este dificil să accepte anumite realități îngrijorătoare. Cu cât fenomenul este mai dramatic, mai periculos, cu atâta ca mecanism de apărare psihologică tendința de negare este mai mare. Și în acest sens mai este un alt mecanism de apărarea psihică credința și optimismul că acest lucru cu mine nu se va întâmpla”, explică Ștefan Popov. Potrivit lui, cei care au îngrijorarea medie, o îngrijorarea sănătoasă, iau aceste măsuri de precauție. 

Totodată, potrivit specialistului, un alt factor ar fi cel legat de teoriile de conspirație, adepții cărora sunt persoanele care consideră că acest lucru este o tendință de manipulare, de îngrădire a libertății, iar măsurile de protecție le percep ca presiuni. 

Și în final, un alt factor, în opinia lui Ștefan Popov, ar fi că aceste măsuri creează pentru multă lume deranj, disconfort. Potrivit lui, dacă omul nu percepe eventualul risc ca  echivalent cu disconfortul care creează aceste măsuri, el nu poartă masca și nu respectă regulile. „Adică, trebuie să conștientizezi un anumit prag de risc optim ca tu să iei măsurile de precauție. Dar dacă ai credința că acest lucru nu se va întâmpla cu tine, atunci omul nu își asumă acest disconfort”, a adăugat el. 

Aproape 700 de contravenții într-o singură săptămână

Săptămâna trecută, înainte ca să fie anunțate noile restricții, Sergiu Golovaci, secretar de Stat la MAI, anunța că timp de o săptămână, oamenii legii au înregistrat 687 de contravenții legate de nerespectarea măsurilor de protecție anti-Covid. Potrivit lui, deși o bună parte din cetățeni se conformează restricțiilor, unii încearcă să le evite sau „în cel mai periculos și tragic mod” le ignoră deschis.

De asemenea, timp de o săptămână au fost constatate 174 de încălcări în unitățile de comerț și alte 115 încălcări în piețe. În aproape 80 la sută din cazuri abaterile au fost comise anume de vizitatorii acestor unități, unii  dintre care nu purtau în mod conștient masca de protecție. 

„O altă constatare a fost că unii cetățeni încearcă prin diverse metode să organizeze activități distractive, deși acestea sunt interzise în această perioadă. Au fost efectuate 28 de controale inopinate ale polițiștilor, în urma apelurilor cetățenilor care au sunat la 112, în urma cărora s-a constatat că în patru localuri se desfășurau discoteci. Administratorii au fost sancționați”, a relatat Golovaci. Mai mult, potrivit lui, în 11 cazuri au fost fost sancționați și angajații acestor localuri, care, pe lângă faptul că participau la aceste activități, nici nu respectau măsurile elementare de precauție. Secretarul de Stat a mai anunțat că alte 233 de încălcări au fost constatate în parcuri și alte locuri publice. 

Măsurile de protecție și restricțiile stabilite de autorități

De la începutul pandemiei, autoritățile, în conformitate cu recomandările OMS, a îndemnat să respecte principalele trei măsuri de protecție: purtarea măștii, igienizarea mâinilor și păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru. Ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice, CNESP a stabilit noi restricții.

Astfel de la finele anului trecut, cetățenii trebuie să „poarte măștile de protecție în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul”. La intrarea în unitățile comerciale, tuturor vizitatorilor li se face termometria  și li se oferă mănuși de o singură folosință. În unitățile cu suprafețe reduse, unde este dificilă păstrarea distanței sociale,  li se permite accesul doar a trei persoane. 

Este interzisă activitatea cluburilor de noapte și a ringurilor de dans. Este suspendată  organizarea și desfășurarea conferințelor științifice și competițiilor sportive, cu prezența fizică a persoanelor. Activitatea piețelor comerciale, care se va desfășura doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. Au fost suspendată activitatea teatrelor și sălilor de concert. De astăzi, școlile, colegiile și universitățile vor trece la procesul de studii în regim online. Totodată, au fost înăsprite condițiile de intrare pe teritoriul Moldovei. Începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Rezultatele testelor trebuie să fie în română, rusă sau engleză. Moldovenii care nu vor avea efectuat testul – vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.