06:51:04 29.03.2024
Stiri

Situația epidemiologică devine CRITICĂ în R. Moldova: Guvernul a creat un CONSILIU consultativ de SĂNĂTATE pe lângă premier pentru a putea reacționa eficient împotriva răspândirii COVID-19

Actualitate 01.03.2021 09:36 Vizualizări1028 Autor: Ziarul National
Situația epidemiologică devine CRITICĂ în R. Moldova: Guvernul a creat un CONSILIU consultativ de SĂNĂTATE pe lângă premier pentru a putea reacționa eficient împotriva răspândirii COVID-19


Guvernul a insituit un Consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru, care s-a întrunit în prima ședință la finele săptămânii trecute și a propus înăsprirea unor restricții pe întreg teritoriul republicii, pentru a evita colapsul sistemului medical.

Necesitatea aceste structuri rezidă din faptul că în ultimele zile se atestă un nivel critic al situației epidemiologice în Republica Moldova, iar în calitate de membri ai Consiliului se regăsesc conducători ai principalelor instituții medicale din R. Moldova, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a raportat la ședința Consiliului că, în ultimele două săptămâni, s-a atestat o creștere îngrijorătoare a ratei de contagiozitate, a numărului de decese și a numărului teritoriilor clasificate în cod roșu de alertă. Aceeași sursă a precizat că instituțiile medicale sunt dotate cu tot echipamentul necesar care ar permite respectarea lanțului frigorific pentru vaccinul anti-COVID-19, au fost stabilite etapele procesului de vaccinare, iar specialiștii din sănătate continuă instruirea medicilor din teritoriu cu privire la imunizare.

Membrii Consiliului s-au pronunțat în favoarea necesității introducerii unor restricții mai dure pe întreg teritoriul republicii, astfel încât să fie redusă presiunea de pe sistemul medical.

Amintim că în R. Moldova a fost instituit regim special de activitate pentru perioada 1-15 martie, pentru a stopa răspândirea virusului Covid-19. Astfel, în următoarele două săptămâni școlile vor desfășura lecții în format online, transportul public va fi sistat în perioada weekendului, teatrele și sălile de spectacol vor activa fără spectatori, iar toți cei care vor intra în R. Moldova vor trebui să prezinte testul negativ la Covid-19.

De la debutul pandemiei, în R. Moldova au fost înregistrate 185 453 de cazuri de COVID-19, iar 3 949 de oameni au decedat din cauza noului coronavirus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md