Un singur procuror, eliberat din funcție. Ce sancțiuni disciplinare au fost aplicate acuzatorilor de stat anul trecut

Marcela Meglei
01/03/2021

În cazul unui singur procuror din Republica Moldova a fost aplicată anul trecut sancțiunea disciplinară sub formă de eliberare din funcție. În același timp, 17 proceduri disciplinare au fost încetate. Datele se conțin în raportul pentru 2020 al Colegiului de disciplină și etică, subordonat Consiliului Superior al Procurorilor.

În document se menționează că anul trecut au avut loc 14 ședințe ale Colegiului, mai multe decât în 2019 (11) și decât în 2018 (9). În cadrul acestora, au fost adoptate și pronunțate 152 de hotărâri.
În 2020, au fost examinate 76 de proceduri disciplinare în privința a 50 de procurori, cei mai mulți fiind de la PCCOCS - 15.

Membrii Colegiului au aplicat anul trecut 11 sancțiuni disciplinare sub formă de avertisment, cele mai multe în ultimii trei ani, cinci mustrări, o reducere a salariului cu 15% pe trei luni și o singură eliberare din funcție. În același timp, 17 proceduri au fost încetate, iar opt, sistate - cinci din cauza încetării raporturilor de serviciu înainte de emiterea hotărârii cu privire la cauza disciplinară, iar trei din cauza expirării termenului de tragere la răspundere disciplinară.

Marcela Meglei
01/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii