„Ingerință în afacerile interne ale Moldovei”. Kremlinul vorbește despre normele elementare ale eticii diplomatice

Ilie Gulca
01/03/2021
Maria Zaharova, reprezentantul oficial al MAE al Rusiei

Kremlinul a calificat, pe 26 februarie, declarațiile despre activitatea Consiliului Superior al Audiovizualului ale șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, drept „ingerință în afacerile interne al Republicii Moldova”. Mai mult, Moscova a îndemnat ambasadorii statelor UE acreditați la Chișinău să respecte „normele elementare ale eticii diplomatice și să se abțină de la ingerințe fățise în afacerile interne ale statelor suverane”. Reacția Federației Ruse vine după declarația ambasadorilor UE, care condamnă atacurile PSRM și ale Partidului Șor la adresa șefului Delegației UE în Republica Moldova.

„Din păcate, asemenea declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt nu altceva decât o ingerință fățișă, au devenit o practică obișnuită... Este și mai regretabil faptul că, de această dată, ele au fost sprijinite de ambasadorii statelor UE acreditați la Chișinău”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei semnalează statelor membre ale UE că „Moldova, în afară de Acordul de Asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor eurasiatice, fiind membru participant CSI și deținând statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)”.

Această controversă a pornit de la criticile lui Peter Michalko la adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru inacțiunea acestuia față de propagarea știlor false. În opinia oficialului, exprimată în cadrul unui interviu pentru Portalul Media Azi, în Republica Moldova există dezinformare care provine inclusiv din surse externe, având ca țintă statul și cetățenii săi.

„Ea [dezinformarea – n.r.] trebuie oprită și pentru asta trebuie să existe toate instrumentele necesare, inclusiv legislative. Republica Moldova nu trebuie să rămână fără protecție împotriva dezinformării externe, e necesar un mecanism de luptă în acest sens.”

Ulterior, PSRM a publicat un comunicat în care și-a exprimat „nedumerirea în legătură cu declarațiile frecvente și scandaloase ale unui număr de ambasadori acreditați în Republica Moldova”.

Drept consecință, ambasadorii statelor membre ale UE la Chișinău au emis o declarație prin care resping atacurile împotriva lui Peter Michalko și a altor ambasadori formulate de PSRM și deputatul fugar Ilan Șor.

Ilie Gulca
01/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii