fbpx

UE impune sancțiuni unor oficiali ruși implicați în procesul lui Alexei Navalnîi. Care sunt măsurile luate

Statele UE au oficializat luni sancţiunile împotriva a patru înalţi funcţionari ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva opozantului rus Alexei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor săi, relatează AFP, preluată de Agerpres. Măsurile luate împotriva celor patru – interdicţia vizelor şi îngheţarea bunurilor din UE – au fost decise în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe pe 22 februarie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficialii sancţionați sunt Aleksandr Kalaşnikov, director al serviciilor penitenciare, Aleksandr Bastrîkin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, şi Viktor Zolotov, şef al Gărzii naţionale a Rusiei, potrivit unor surse europene. Numele lor urmează să fie publicate marţi în Jurnalul oficial al UE.

Ambasadorii celor 27 de state membre au dat undă verde măsurii luni dimineaţă, scrie digi24.ro.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, a afirmat că ţara sa va răspunde, „bineînţeles”, sancţiunilor UE.

„Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală, este un impas absolut”, a declarat el, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

Europenii au decis deja la jumătatea lui octombrie să instituie sancţiuni împotriva a şase personalităţi ruse, printre care apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Navalnîi, închis în condiții deosebit de grele

Opozantul rus în vârstă de 44 de ani a ajuns duminică într-o regiune aflată la 200 km de Moscova pentru a ispăşi într-o colonie penitenciară o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă ca fiind politică.

Justiţia rusă a comutat în ianuarie în închisoare cu executare o pedeapsă cu suspendare la care el fusese condamnat în 2014.

În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a estimat că în acest dosar Alexei Navalnîi şi fratele său Oleg au fost privaţi de dreptul la un proces echitabil, denunţând decizii ale justiţiei „arbitrare şi în mod clar nerezonabile”.

Două experte independente ale ONU au cerut luni o anchetă independentă asupra otrăvirii, în august, a principalului opozant al Kremlinului, a cărui „eliberare imediată” au solicitat-o.

Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea sa în Rusia, în ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania de la această otrăvire, de care el îi acuză pe Vladimir Putin şi serviciile secrete ruse.

Arestarea sa pe 17 ianuarie a provocat în Rusia importante manifestaţii, la care autorităţile au reacţionat cu peste 11.000 de arestări, urmate în general de amenzi şi de scurte pedepse de închisoare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button