Ziua de naștere l-a prins în spital. „La mulți ani pentru unul dintre cei mai buni prim-miniștri ai R. Moldova”

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, își sărbătorește, astăzi, ziua de naștere. Însă nu așa cum și-ar fi dorit, alături de cei dragi, ci între pereții Spitalul Clinic Republican, acolo unde se tratează de Covid-19. Cu prilejul sărbătorii, totuși, mai mulți oficiali i-au transmis mesaje publice de felicitare, urându-i în primul rând sănătate și apreciindu-i meritele, scrie SHOK.md.

Foto: UNIMEDIA

Născut în ultima zi a lunii februarie, Ion Chicu împlinește, astăzi, 49 de ani. În acest an, însă, sărbătoarea l-a prins în locul la care cu siguranță nu visa, pe patul de spital. Totuși, unii oficiali nu au întârziat să îl felicite.

Prima care i-a adresat un mesaj de felicitare a fost președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Cu o deosebită plăcere adresez domnului Ion Chicu, ex-Prim-ministru al Republicii Moldova, cele mai sincere și calde felicitări prilejuite de Ziua de naștere. Stimate Domnule Ion Chicu, de mulți ani Vă cunosc ca pe un profesionist de nivel înalt care se distinge prin responsabilitate, perseverență, clarviziune, abilitatea de a implementa cu succes noi idei și soluții întru binele Republicii Moldova. Ați deținut una dintre cele mai importante funcții în stat atunci când țara a avut cel mai mult nevoie de o conducere înțeleaptă, dedicată și experimentată. Trebuie să Vă mulțumim pentru efortul titanic pe care l-ați depus, pentru că ați pus în centrul atenției Omul – viața sa sigură și liniștită, viitorul prosper al familiilor. Echipa guvernamentală sub conducerea Dumneavoastră a demonstrat capacitatea de a lupta cu pandemia, de a menține viabilitatea și funcționalitatea proceselor în stat, asigurând totodată buna continuare a acestora. Sunt sigură că profesionalismul Dumneavoastră, experiența practică bogată, poziția civică activă vor servi și pe viitor Republicii Moldova și cetățenilor țării. Este important să fiți sănătos, să Vă păstrați optimismul, fermitatea și să Vă bucurați de înțelegerea și sprijinul celor apropiați. La Mulți ani fericiți pentru Dumeavoastră și pentru familia Dumeavoastră, stimate Domnule Ion Chicu”, a menționat șefa Legislativului.

Și fostul președinte al țării, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare. „Transmit sincere felicitări cu ocazia zilei de naștere domnului Ion Chicu, colegul și tovarășul meu, unul dintre cei mai buni prim-miniștri ai Republicii Moldova în cei 30 de ani de independență! Cred în continuare că Guvernul condus de Domnia Sa a acționat în mod responsabil și competent în cele mai dificile condiții de pandemie și criză economică. Acest lucru evidențiază cel mai bine calitățile profesionale ale domnului Chicu. Țin să menționez faptul că noi am activat împreună începând cu anul 2005, în diferite guverne și situații politice, reușind, prin eforturi comune, să depășim cele mai dificile crize economice și sociale. Îi doresc multă sănătate, mulți ani fericiți alături de cei dragi și noi realizări în activitatea profesională”, a subliniat Igor Dodon.

Fostul prim-ministru a fost internat la Spitalul Clinic Republican la 23 februarie, cu Covid-19. Ion Chicu a mai fost infectat cu noul tip de coronavirus în luna decembrie 2020.

Ion Chicu s-a născut la 28 februarie 1972, în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. A absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea “Management”, este licențiat în Management Economic, iar de-a lungul anilor, a ocupat mai multe funcții importante. A fost Director al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului al Republicii Moldova, consilier al Prim viceprim-ministrului R. Moldova, membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei; viceministru al finanțelor al R. Moldova; consilier principal de stat al Prim-ministrului R. Moldova pe domeniile economic si relații externe;

În noiembrie 2019 a fost desemnat prim-ministru al R. Moldova, de către președintele de atunci, Igor Dodon, funcție pe care a ocupat-o până la 23 decembrie 2020, când și-a dat demisia, cu o zi înainte de învestirea în funcție a președintei Maia Sandu. A asigurat interimatul funcției de prim-ministru interimar până la 31 decembrie 2020.

Este căsătorit și are 3 copii. Vorbește în română, rusă, engleză și franceză.


Pub