Cum comentează Maia Sandu aprobarea vaccinului rusesc Sputnik-V de către Agenția Medicamentului

Președinta țării, Maia Sandu a fost întrebată astăzi, în cadrul conferinței de presă, cum comentează faptul că zilele trecute Agenția Medicamentului a aprobat vaccinul Sputnik-V, în contextul în care anterior aceasta a spus că vor fi acceptate doar vaccinurile aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând vreau să reiterez ce am spus mai devreme. Prioritatea noastră nr. 1 este să salvăm vieți și să păstrăm sănătatea cetățenilor. Și cel mai mare pericol pentru viața oamenilor este Covid-19. Ceea ce trebuie să facem în primul rând este să asigurăm țara cu vaccin. Sunt două lucruri importante: să avem vaccin pentru cât mai mulți oameni, cât mai repede și să ne asigurăm că vaccinul este unul de calitate, există siguranța acestui vaccin.

Atunci când am făcut aceste constatări sau am vorbit despre aceste lucruri, despre OMS, am pornit de la o decizie anterioară a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică. Între timp, am văzut decizia instituției responsabile din Republica Moldova, Agenția Medicamentului, care a înregistrat vaccinul rusesc. Este competența Agenției, Președinția nu are competență să înregistreze vaccin. Cel mai important lucru este accesul la vaccin. Eu m-aș bucura în curând să avem vaccin suficient de câteva tipuri, așa încât cetățenii să poată să aleagă”, a declarat președinta Maia Sandu.

Pe 26 februarie în țară a fost înregistrat oficial vaccinul rusesc împotriva Covid-19, Sputnik-V, iar primul lot va sosi în țară curând.

Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că începând de săptămâna viitoare, va fi demarată campania de vaccinare în Republica Moldova, cu vaccinul AstraZeneca, oferit cu titlu gratuit de către România. Primii vor fi vaccinați lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu Covid-19.


Pub