5 rețete virale de pe TikTok pe care Moldova.org le-a încercat pentru tine

Câte screenshot-uri ai în telefon cu rețete pe care speri într-o zi să le faci? Eu am un milion! Unele le-am încercat, altele le-am șters că ocupau prea mult spațiu în telefon. Și de când m-am mutat pe TikTok să descopăr lucruri interesante, am început să fac spam în mesajele private cu prietenii unde le trimit rețete ușor de făcut și care arată apetisant, dar care iarăși, nu prea apuc să le fac.  

Am selectat pentru tine câteva rețete care au virusat nu doar TikTok-ul, ci și „internetul moldovenesc” și am provocat echipa Moldova.org să le testeze. Ce a ieșit, vezi mai jos.

 

1. Brânză Camembert cu usturoi și rozmarin la cuptor

@z.judit#camembert #cheese #desifood #food #foodie #foodies #foryou #cheesechallenge #gastro #viral #foryoupage #tutorial #videos #fürdichseite #foryouu #😋♬ original sound – Tum kinaeng – ทำกินเอง

Prima rețetă care m-a „virusat” a fost cu brânza camembert la cuptor. Nu am pus rozmarin, pentru că era prea departe în acea seară magazinul și am pus doar usturoi. L-am mâncat cu grisine și a fost delicios. Ce am remarcat este că trebuie să-l mănânci cât mai repede, pentru că se răcește repede și se întărește la fel de repede. Scuze, nu am reușit să fac fotografii. 

Camembertul este o brânză moale făcută din lapte de vacă. Deasupra are o crustă albă de mucegai. 

2. Cartofi crocanți, zdrobiți și prăjiți

@meatlikemikeCrispy Smashed Roasted Potatoes #FamilyRecipe #FoodTikTok #sidedish♬ original sound – Meat Like Mike

Utilizatorul de TikTok „Meatlikemike” care a publicat această rețetă are peste 2,6 milioane de like-uri.  

Dacă vrei să faci această rețetă, poți să folosești și cartofi de mărime mai mare și să-i înjumătățești. Dacă nu îți place cu coajă, poți să cureți cartofii de ea.

De exemplu, Ana Gherciu făcuse această rețetă înainte ca să ajungă populară, însă acest challenge lansat în cadrul echipei noastre a motivat-o să pregătească cartofii delicioși încă o dată. „După vreo lună de urmărit aceeași rețetă pe TikTok, mi-am făcut „curaj” să pun în acțiune ce consum pe interneturi. Cartofii au ieșit tare gustoși – e greu să-i faci necomestibili. Ce-i drept, nu am reușit să-i fac crocanți, i-am fiert prea mult, probabil. În rest, am mai adăugat instrucțiunile cu exactitate”.

Motivul care a determinat-o și pe Tatiana Beghiu să facă aceeași rețetă este că se gătesc foarte rapid. „Joi seara, când îmi era poftă de ceva nemaipomenit de vechi-nou am gătit cartofi copți și zdrobiți. Procesul a durat nu mai mult de 40 de minute în care nu era nevoie să stai deasupra cratiței. După ce au fiert și au făcut o baie în ulei, puțin unt (ca să se topească în gură) și un teanc de condimente – de toate câte puțin, au fost zdrobite ușor cu fundul unui pahar, după care s-au dus și la solar, să se rumenească drăguț la sfârșitul iernii. Cartofii fierbinți și delicioși s-au potrivit perfect cu o salată proaspătă cu rucola, roșii și parmezan, o altă salată cu varză roșie și maioneză și cu pâine de casă, făcută de mama! Cina de joi a fost una cât se poate de reușită, fără prea mult efort, așa cum îmi place mie”.

 

3  Paste cu brânză feta și roșii la cuptor

@feelgoodfoodieBaked feta pasta with cherry tomatoes!! Recipe on blog • Inspired by @grilledcheesesocial 😘 #tiktokpartner #LearnOnTikTok #fetapasta #recipes♬ original sound – Feel Good Foodie

Pe cât de colorat, pe atât de savuros pare. Și simplu de pregătit. Brânza feta este făcută din lapte de oaie sau uneori conține și lapte de capră. Este sărată și se combină perfect cu roșiile (poți să faci bruschete cu roșii și brânză feta, poți să le pui într-un sandviș acompaniat cu basilic sau ustoroi). Rețeta mea preferată cu aceste două elemente am inventat-o cu vreo câteva veri în urmă: feliile de pâine le coc în prăjitor, le las să se răcească fără să se înmoaie. Apoi rod usturoi de aceste felii de pâine crocante. Deasupra feliilor pun niște brânză sărată șroșii tăiate în cubulețe. Delicios! Uneori înlocuiesc usturoiul cu busuioc.

Recunosc, m-a tentat să fac pastele cu feta, doar că am făcut mici modificări în rețetă. Pe lângă feta am pus și cașcaval obișnuit și în loc de usturoi și busuioc am pus ierburi de provence care au fost insistente la gust și am completat savuros gustul fin al sosului. Cu siguranță că introduc rețeta în lista mea preferată, pentru că e simplu de făcut, are puține ingrediente și sunt disponibile. Cred că data viitoare voi pune mai multe roșii cherry pentru mai mult sos – cu cât mai mult sos, cu atât mai bine! Dar și fără roșii va fi bine – macaroanele cu brânză de oaie și puțin unt le pot mânca în fiecare zi.

4Tortilla cu de toate

@simplefood4youHad to try this🤩#tortillatrend#trend#tiktoktrend#trending#recipe#cooking#foodie#foodtiktok#mat#food#fördig#fördigsverige#fyp♬ Baby Work It – Your Favourite Garçon

Mihaela Cimbriciuc, colega responsabilă de rețelele sociale a fost tentată să gătească tortilla cu de toate. Ea povestește că experiența a fost interesantă și provocarea serii în care a gătit a fost să plieze părțile de tortilla în așa fel încât să nu curgă ingredientele. „Gustul a fost destul de ciudățel. Eu am exclus ceapa și carnea de pui, iar baconul l-am înlocuit cu mușchi de porc. Poate în ingredientele lipsă era farmecul, cine știe.  Îi dau nota 2 din 5. Nu sunt amatoarea avocadoului încălzit și nici în combinație cu muștar. Quezadillas cu piept de pui, cașcaval și porumb rămâne preferata mea. Recomand!” 

În această tortilla poți să pui orice ai prin frigider și să inventezi propria ta rețetă. Apropo, tortilla este un fel de pâine în formă rotundă și foarte subțire. Este făcută din făină din porumb sau din grâu. Primele tortille au apărut în Mesoamerica (o arie geografică și culturală care se extinde din Mexico spre sud, incluzând țările de astăzi Guatemala, Belize, Honduras și El Salvador. Acest termen se referă la națiunile de dinaintea colonizării spaniole a Americilor).

Rețeta publicată de utilizatoarea Alexandra Johnsson a acumulat peste 6,5 milioane de like-uri.

5. „Coaste de porumb” 

 

@recipesSpotted: TikTok’s next food trend🤩 @spicednice #cornribs #corntok #easyrecipe #foodtrends #foodietok #foodhack♬ Chicago (Jersey Club) – DJ Smallz 732

Traducerea rețetei cu denumirea „corn ribs” sună amuzant: „coaste de porumb”. Și ele au devenit populare. Eu obișnuiesc să-i rup în două, să-i fierb și când sunt gata presor un pic de sare și îi ung cu unt – metoda tradițională. Când scriu asta îmi plouă în gură. 

Dar Anastasia Condruc a avut curajul să încerce această rețetă. „Ideea este că trebuie să tai porumbul longitudinal, cât mai subțire și în felii cât de cât egale. Trebuie să fii Hulk că să-ți reușească. După jumate de oră de chin, toată bucătăria era numai grăunțe zdrobite. Pentru că e în afara sezonului, am folosit porumb conservat, poate cel proaspăt se taie mai ușor. O să-ți zic în august. În fine, după ce ai reușit să obții „costițele”, deși la mine au fost mai mult bucățele, vine cea mai importantă parte – sosul. Aici poți pune ce ai – ulei sau unt, am văzut și versiuni cu maioneză, sos de soia, boia de ardei, usturoi granulat, poate și un pic de praf de ghimbir, dacă-ti place mai picant – niște chili. Dar cred că cel mai bine se potrivește ceva cu aromă ușor afumată, cum e boiaua de ardei. Ungi porumbul cu sosul lichid și il pui la cuptor. Pe grătar ar fi și mai fain probabil, dar lucrăm cu ce avem. După vreo 20 de min costițele sunt rumenite și numai bune de servit alături de o salată sau ceva fresh? Au fost gustoase? Da! O soluție tare bună și creativă, mai ales dacă nu consumi carne și vrei ceva mai deosebit. Suficient de gustoase ca bucătăria mea să arate ca locul unei crime împotriva popușoiului? Probabil că nu. 

BONUS

6Fornetti

Virusul „fornetti” nu a ajuns încă pe TikTok, dar l-am luat din grupul de Facebook Gustoșel. Rețeta e simplă. Cumperi aluat fără drojdie și după ce s-a dezghețat, faci formele rotunde cu un pahar. Umplutura poate fi ficat, ciuperci, carne, brânză cu verdeață sau chiar magiun.

Eu am încercat să le fac cu carne și ciuperci. Pur și simplu nu am avut răbdare ca să le fac mici și rotunde și am făcut triunghiuri mari și niște pătrate. A doua oară am făcut cu brânză și verdeață. Au ieșit bune.

 

Și am pus pe lista mea încă două rețete care mă tentează. Cea cu gogoșile nu e cea mai sănătoasă, dar o dată în viață trebuie să încerci.
 

7. Gnocchi

@italian_foodaholicsYou can see the love that she puts in her food ❤️ #recipevideo #recipeideas #2ingredients #gnocchi #easyrecipe♬ Pennies From Heaven – Louis Prima

O altă rețetă ușoară de făcut, dar care îți ia mai mult timp este pentru a găti gnocchi, o varietate de paste. Este un fel de mâncare italian și se spune că este tradițional în Italia încă de pe timpul Imperiului Roman. În funcție de preferințe, poți să adaugi ce fel de sos vrei. 

Rețeta a acumulat peste 1,6 milioane de like-uri pe TikTok. 

8. Gogoși din cașcaval

@soflofooodieTHANKS FOR ALL THE TAKIS SUGGESTIONS!! 🔥 we did it! #takis #HeinzHalloween #spicy #takischallenge #mozzarella #cheesy #easyrecipe♬ Gordon – Shreya

O altă rețetă care a virusat internetul este cea de gogoși din cașcaval. Topești mozzarela și o pui în forma pentru gogoși ca să o modelezi încă cât e moale. O pui în congelator să înghețe bine. Le dai prin ou, făină, apoi ou și apoi prin chipsuri de porumb fărâmițate și le prăjești. Voila!Gogoșile au acumulat peste 4,7 milioane de like-uri. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.