Primul lot de vaccinuri a ajuns la Chișinău

Crina Dumitriu
28/02/2021
Presedintie.md

Primul lot de vaccinuri a ajuns sâmbătă la Chișinău. Este vorba de 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, din cele 200.000 de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova. Primul lot de vaccin a fost adus la Chișinău cu o aeronavă SMURD.

În cadrul ceremoniei de recepționare a dozelor de vaccin, Președinta Maia Sandu a mulțumit României, Uniunii Europene și celor implicați în dialogul cu producătorii. „Suntem foarte recunoscători autorităților de la București pentru acest vaccin. Așteptăm să vină și celelalte doze de vaccin. Prima tranșă este foarte importantă pentru noi, deoarece merge la personalul medical. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare. Mulțumesc încă o dată personalului medical pentru tot ce face”, a spus doamna Maia Sandu.

În context, Președintele Maia Sandu a venit cu rugămintea către cetățeni să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție, pentru a nu admite creșterea numărului de îmbolnăviri. „Sper ca în curând să putem aduce vaccin pentru cât mai mulți oameni și să putem reveni la normalitate într-un termen cât mai restâns”, a  menționat șefa statului.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că, prin această donație, România transmite un mesaj puternic de susținere a Republicii Moldova și a cetățenilor ei. „Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relaţiile speciale ale României cu Republica Moldova, bazate pe limbă, cultură şi istorie. Cu siguranţă vor urma şi alte doze. Doar împreună vom reuşi să depăşim această situaţie dificilă. Îmi doresc ca aceste doze să crească speranţa pentru o viaţă mai bună şi un viitor prosper”, a spus Daniel Ioniţă.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a reiterat că UE va continua să susțină Republica Moldova, astfel încât să obținem cât mai multe doze de vaccin. „Vreau să exprim profundă gratitudine României pentru această donaţie valoroasă. Sunt mândru că această donație a putut veni cu susținerea Mecanismului european de protecție civilă, care a asigurat transportarea lotului. Acest moment arată cât de puternică este solidaritate ţărilor europene. Este important ca vaccinul să fie folosit pentru protejarea celor din prima linie, care sunt cei mai vulnerabili. UE va continua să susțină Republica Moldova. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Peter Michalko.

Donația face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de Președintele României, Klaus Johannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru medicii și personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Crina Dumitriu
28/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii