image
Sursa foto: lyberti.com

Ministerul rus de Externe sare în apărarea PSRM-Șor: „Îndemnăm UE să se abțină de la imixtiunea în treburile interne ale RM”

Ministerul rus de Externe a reacționat la Declarația comună a ambasadorilor Uniunii Europene privind atacurile PSRM-Partidul Șor la adresa șefului delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Ministerul rus de Externe solicită ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene „să se abțină de la implicarea în treburile interne ale statului”.

„Îndemnăm reprezentanții Uniunii Europene să respecte elementarele norme diplomatice și să se abțină de la implicarea deschisă în treburile interne ale unor state suverane”, se arată în declarația MAE rus, potrivt RIA.

Oficialii ruși s-au arătat deranjați că săptămâna trecută șeful Delegației UE a criticat în cadrul unui interviu oferit pentru „Media Azi” Consiliul Coordonator al Audiovizualului și a propus crearea unui cadru legal care ar apăra RM de propaganda și dezinformarea externă. Într-un alt interviu, Peter Michalko a criticat pachetul de legi adoptate de PSRM - Partidul Șor în decembrie 2020 menționând că acestea au aruncat RM în trecut împiedicând realizarea reformelor.

„Din păcate astfel de declarații reprezintă o imixtiune directă în treburile interne ale statului și reprezintă o practică obișnuită pentru el” se arată în declarația oficialilor ruși.

„Grav în această situație este că declarația Ambasadorului Delegației UE a fost susținută prin Declarația comună a ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene. (...) Sperăm, colegii noștri europeni vor ține cont de faptul că pe lângă Acorul de Asociere, RM are anumite angajamente și în cadrul uniunii eurasiatică și că este membră a CSI ”, se mai spune în declarația oficialilor de la Moscova.

Amintim că Ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE au emis o declarație comună la 25 februarie prin care au respins recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori lansate de PSRM și deputatul fugar Ilan Șor.

Declarația a fost semnată de ambasadorii Uniunii Europene, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Republica Slovacă, Spania și Suedia.

Amintim că Ilan Șor a lansat un val de acuzații dure la adresa ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Potrivit lui Șor, diplomatul își dorește, nici mai mult, nici mai puțin, să ”preia controlul total asupra Republicii Moldova”. Șor a reacționat astfel, după ce ambasadorul european a declarat recent că este îngrijorător când „persoane implicate în frauda bancară decid în ceea ce privește formarea Guvernului”.

Și PSRM și-a exprimat nedumerirea după ce Peter Michalko a declarat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt controversate și au împins țara înapoi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: