Cea mai controversată tunsoare din istorie devine tot mai populară

În unul dintre cei mai haotici și traumatici ani din memoria globală își face reapariția una dintre cele mai ciudate tunsori din istoria modernă: mullet-ul. 

Părul tăiat lung din spate, scurt pe partea superioară și laterală a revenit puternic și poetic în timpul pandemiei coronavirusului, care (ca și virusul în sine) nu prezintă semne că ne va părăsi în curând.

Îi putem mulțumi în mare măsură vedetelor care poartă această tunsoare cum ar fi Joe Exotic (fost proprietar al unei grădini zoologice exotice) și artistului Crystal Methyd, pentru că au plantat semințele acestei tendințe înfloritoare în primăvara 2020, care de atunci a devenit un fenomen cultural răspândit. „Este complet adevărat ceea ce spun ei”, a declarat starul pop Troye Sivan pentru Vogue.com când a fost întrebat despre părul din videoclipul său recent, care se deschide cu o fotografie dramatică a lui tăindu-și propria tunsoare „mullet”. „Este teribil și uimitor în același timp”. Sivan este doar una dintre nenumăratele vedete care și-au făcut tunsoarea în anul precedent, alături de Miley Cyrus, Rihanna (al cărei spectacol Savage X Fenty era plin de modele cu au același stil), Cara Delevingne, Barbie Ferreira, Jacob Elordi, Halsey, Debby Ryan, Irina Shayk, Maisie Williams, Keke Palmer și multe altele, scrie BBC.

Joe Exotic
Joe Exotic
Crystal Methyd

O căutare pentru #mullet pe Instagram rezultă peste 750.000 de imagini; același hashtag de pe TikTok a acumulat 1,6 miliarde de vizualizări. „Mullet a fost un termen negativ pe care oamenii îl foloseau pentru a descrie o tunsoare urâtă, greșită. Acum este cererea mea numărul unu”, spune coafeza londoneză, Lulu Richards. 

Rădăcinile 

Creșterea popularității mullet-ului în secolul al XX-lea a fost datorită lui Paul McCartney (care a debutat cu acest look încă din 1972) și a pictogramei glam rock David Bowie.  

David Bowie

Dar prima mențiune a unui stil similar este în „Iliada”, atunci când Homer descrie un grup de lăncieri având „șuvițele tăiate, părul crescut lung la spate”.  

În cartea „Mullet Madness”, autorul Alan Henderson susține: „Dovezi ale existenței mullet-ului pot fi găsite în statui și opere de artă din Grecia datând din secolul al VI-lea î.Hr.” Deși siluetele anumitor coafuri din arta greacă sau romană (de exemplu în Kouros sau anumite reprezentări ale lui Apollo) imită silueta în formă de L a mullet-ului, istoricii de artă și experții Katherine Schwab și Marice Rose resping sugestia lui Henderson. „O privire atentă a materialului arheologic din culturile mediteraneene antice poate contesta această informație. Coafurile antice erau controlate social și strâns legate de identitate, ceea ce este opusul a ceea ce pare să exprime mulletul contemporan: individualitate și rebeliune”.
 

Deja mai aproape de timpurile noastre, sub îndrumarea vedetelor rock, a actorilor, sportivilor și a altor figuri culturale pop, mullet-ul a intrat într-o epocă de aur a popularității, adoptată de oameni din diferite categorii de vârstă, rase, clase, expresii de gen și naționalități. Cele mai faimoase tunsori ale epocii au aparținut vedetelor precum Billy Ray Cyrus, John Stamos, Rod Stewart și Andre Agassi. Au purtat mullet și Michael Jackson, Lionel Richie și James Brown, CherJoan Jett, Jane Fonda și Ellen DeGeneres 

Revenirea 

Tunsoarea aceasta fost condamnată ca fiind probabil cemai tragică tunsoare, în mijlocul anilor `90Datorită grupului muzical „Beastie Boys”, tunsoarea a primit și alte pseudonime: „hochei, cascada Kentuckybi-level și tot așa. În revista lor, „Grand Royal”, au atacat stilul într-un articol de șase pagini. Povestea spunea „că nu este nimic mai rău decât o tunsoare proastă. Și poate cea mai rea tunsoare dintre toate este ceea ce numim mullet. Băieții din Beastie au compus un cântec în care disprețuiau tunsoarea: Cântecul a fost lansat în 1994 și se numea „Mullethead” . 

Enlarge

GettyImages-180095001
Rihanna / Getty Images

De-a lungul anilor 2000, mullet-ul a continuat să fie motiv de glume, dar titlul de „cea mai proastă tunsoare” i-a insuflat o putere unică adusă de anumiți progesiști în industria modei. Valorificând aura sa controversată, stilistul Guido Palau a șocat lumea cu o mulțime de mullet-uri la spectacolul FW13 al lui Marc Jacobs. Dar, pe măsură ce au apărut mai multe astfel de tunsori pe podiumurile unor mărci precum Off-White sau Celine și în campaniile lui Yves Saint Laurent și Gucci, ura pentru look a devenit mai puțin virulentă.  

Lockdown-ul 

 Dar totul s-a schimbat în 2020. Lipsa accesului în saloanele de frumusețe au impus oamenii să aibă grijă singuri de părul lor. Perioadele extinse de izolare socială sunt, de asemenea, condiții ideale pentru experimentele de frumusețe. Fără a fi nevoie de a ieși în lume și de a te face de rușine, oamenii au avut curaj să încerce această tunsoare. 

Vezi și: Experimente în autoizolare. Oamenii își arată tunsorile făcute acasă

În timp ce conotațiile sale cu „ciudățenie” și „androginism” sunt încă foarte puternice, asociațiile mullet-ului cu ceva urât se estompează, pe măsură ce crește în popularitate, iar asta se întâmplă. „Ori ți s-a părut respingător, ori ți-a plăcut”, spun frizerii.   

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.