Vox Populi| „Noi i-am ales pe deputați și nu fac nimic, sperăm că anticipatele vor schimba ceva”

by D M
Distribuiti mai departe...

63,5 la sută din moldoveni cred că direcția în care merge țara lor este greșită; aproape 20 la sută din respondenți spun că nu le ajung venituri nici pentru strictul necesar; fiecare al cincilea cetățean crede că politicienii sunt corupți; în topul încrederii în instituții se află în continuare biserica, primăria și armata – sunt datele Barometrului Opiniei Publice din luna curentă. Despre politică și sărăcie, într-un interviu realizat de Radio Europa Liberă.  

* * *

La aproape 30 de ani de la câștigarea independenței, în Republica Moldova multă lume se plânge de sărăcie. Cel puțin, aceasta este imaginea dezolantă a centrului raional Ocnița, în care statul și autoritățile locale nu au făcut investiții în ultimele zeci de ani. Tabloul sumbru este completat de localnicii cu care am discutat la piață. Tinerii au fugit de sărăcie și de lipsa de perspectivă. Și dacă cei cu putere de muncă au părăsit statul și au plecat la lucru în Rusia sau în țările Uniunii Europene, un bătrân trebuie să se descurce cu o pensie de până la 2.000 lei pe care o primește de la stat.

– „Nu vedeți cum trăim noi în țară? Uitați-vă, nici lume nu-i. Uitați-vă, azi îi duminică, câtă lume este aici în piață la noi, nu, câți, 10 oameni?”

Europa Liberă: Asta înseamnă că lumea a plecat peste hotare?

– „A plecat peste hotare, dar și acești care sunt nu au cu ce veni, dacă patru luni nu au primit bani aceștia care lucrează aici, la Calea Ferată, patru luni nu au primit nimic. Apoi pe ce să vină el aici? El nu are cu ce plăti lumina, dar nu să vină la piață. Ce, n-aș vrea și eu și pește, și brânză ș.a., dar pe ce să cumpărăm? Mâncăm fasole și ce mai avem acasă și vindem la alții.”

Europa Liberă: Dar cine trebuie să rezolve problemele cetățenilor?

– „Acei de la parlament, cine? Acei pe care i-am votat, dacă ne-au promis și una, și alta, și a treia, și nu-i nimic. Pensiile sunt mici tare, chiar îs mici. Pe ce să cumperi, pe o mie de lei – să plătești serviciile comunale, să plătești tot și să cumperi?”

Europa Liberă: Dar în parlament vă este clar acum ce dispute se duc?

– „Eu nu tare mă uit…”

Europa Liberă: Acolo se discută dacă să se ajungă la anticipate sau un guvern să învestească. Dvs. ce părere aveți?

– „Eu îs o femeie în vârstă. Eu ce îs gramotnaia (competentă) și știu? Eu știu că mi-i a mânca și trebuie să cumpăr, și nu am pe ce. Am lucrat o viață și primesc 1.400 de lei. Asta-i pensie? Iaca, cărbuni am cumpărat o tonă și-amu îi mântui și iar îmi trebuie de foc și nu-i pe ce. Ca și când ne dă 500 lei pentru încălzire pe cinci luni, dar ce-i asta? De câte ori votăm, tot tragem nădejde, dar trăim tare greu, tare greu. Asta, știi, numai te pui și te gândești că asta parcă-i un vis, că nu-i drept că așa trăim noi de greu. Tare greu trăim, tare greu…”

Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Ocnița, și întrebămcetățenii cum se trăiește în țară.

– „Foarte rău se trăiește, fiindcă tot depinde de sus, dar cu vremea, dacă o s-o ajute Domnul pe Maia Sandu, noi o să trecem la o viață fericită.”

Europa Liberă: Acum știți că e această discuție în parlament – să se ajungă la alegeri anticipate sau să fie învestit un guvern?

– „La anticipate, pentru că Dodon n-a făcut nimic când a fost prezident, dar de aici… Noi nu vrem să fie daje (chiar) nici în parlament, că el n-a putut face când prezident era, dar Maia Sandu va face, dar el tot șiști-șiști și a da-o într-o parte. Nu! Au s-o susțină toți – și oamenii, și țările toate au s-o susțină, că ea-i făcută pentru noi.”

Europa Liberă: Care sunt problemele care macină statalitatea țării?

– „Toate aici țănile (prețurile) și toate greutățile cu Ocnița îs, pentru că-s ruși mulți. Rușii ne dau jos pe noi, moldovenii, nici nicăieri nu ne lasă. În biserică, iaca, umblu la biserică și rusește, și rusește cum o început un preot. D-apoi în 30 de ani, oameni buni, învățați-vă moldovenește, noi cum ne-am învățat rusește, învățați-vă și voi și a venit unul de la Edineț, bietul, de la Edineț trebuie să ne țină olecuțică și nouă pe moldovenește, și lor. Da’ ce eu m-am născut pentru rusește? Eu m-am născut în sat moldovenesc și trebuie să vorbim limba noastră curată.”

Europa Liberă: Dar altă problemă care ar fi?

– „Ce asta-i pensie? Ce a făcut Dodon? Un procent să ne dea, pe 10 lei să mănânc eu un an de zile până el mi-a mări iar pensia? Asta nu-i frumos din partea lui, că el nu trăiește așa și trebuie să se uite că Dumnezeu spune: împărțește-te cu cine poți de alături, dar nu tu bine, dar ceilalți îs nișteak (nimeni). Primești pensia, ai luat-o, te-ai dus și de-amu pe spisok (listă) iei pe altă lună. Ce asta-i pensie? Eu am lucrat la bancă 30 de ani și primesc 1.500 de lei. S-au gândit?…”

Europa Liberă: Și cum vă descurcați cu banii aceștia?

– „Nu mă descurc, mă împrumut, mă împrumut și tot m-am împrumutat și am dat, și-i scumpete, și-i scumpete, de-amu am redus medicamentele, mâncare tot nu pot să cumpăr, că-i scumpete peste tot. Conducerea aici tot, în Ocnița nu-i nicio proverkă(control), peste tot locul bani, peste tot locul bani și tot trebuie să plătești.”

Europa Liberă: Care ar fi calea corectă pe care trebuie să meargă Republica Moldova?

– „Să meargă după cum prezidentul o să declare. Ea are o idee bună spre noi, poporul, ea știe calea dreaptă și dacă ea a intrat acolo, ea știe ce o să facă.”

Europa Liberă: Dar viitorul Moldovei cum îl vedeți?

– „Foarte bine ar fi dacă o să meargă până la sfârșit cum spune Maia Sandu și toți au s-o susțină și ea se gândește numai la țară, ea nu se gândește pentru dânsa, cum se gândeau alții numai la dânșii, ea se gândește pentru țară. Eu am înțeles că ea e o femeie pentru țară.”

Valentina Ursu, Europa Liberă, am făcut un popas aici, la Ocnița, și întrebăm cetățenii cum se trăiește azi în țară.

– „De-amu mai parșiv decât acum, nu știu. Ian unde vezi dumneata lume? E pustiu chiar, unde te întorci îi coronavirus, bani de nicăieri și de lucrat nicăieri. Unde să te duci?”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca lumea să fie atât de disperată?

– „Apoi de atâta că așa-i legea la noi, așa-i politica. Toți fură și nimeni nu pune de unde a luat.”

Europa Liberă: Toți, cine-s toți?

– „D-apoi cei de sus. Ce fur eu? Iaca, eu ce vând… Eu nu fur cu milionul, las’ să-i închidă întâi pe aceia și vom trăi și noi mai bine.”

Europa Liberă: Dar cei de sus au ajuns cu votul Dvs. acolo?

– „Apoi vrem să votăm, dar pe cine să votăm? Dacă nu-i Maia, îi celălalt; dacă nu-i celălalt, îi Dodon; dacă nu-i Dodon, îi altul, că altul ca lumea nici nu-i, acolo nimeni nu ajunge, toți ei po krugu (pe rând) se duc.”

Europa Liberă: Ce trebuie de făcut în țară ca lumea să recâștige încrederea în ziua de mâine?

– „Trebuie de ascuțit coasa și de mai dus pe la parlament, de mai făcut gălăgie. Ce, ei pe noi ne aud? Ei pe noi nu ne aud.”

Europa Liberă: Acum în parlament știți că se poartă discuții – să fie creată o majoritate și să fie învestit un guvern sau să se ajungă la anticipate. Ce punct de vedere aveți?

– „Eu aș socoti că trebuie la toți să le dea câte-o cotă, să le ia totul și să le dea câte-o cotă și lasă-i să trăiască. La ce șed ei acolo toți unul peste altul și trăiesc pe nălogul (impozitul) nostru, ce tolk (folos) îi?”

Europa Liberă: Vă întrebam – alegeri anticipate vreți sau nu?

– „Da, să fie alegeri anticipate și parlamentul să fie împrăștiat tot nafig (la naiba).”

Europa Liberă: Și pe urmă trebuie să-i alegeți?

– „Las’ prezidentul să hotărască întrebările, dar nu parlamentul, că tolk nu-i nicio figă,văd că nimic tolk.”

Europa Liberă: Ați dat votul greșit pentru cel care a ajuns în parlament?

– „Cred că da.”

Europa Liberă: Ați votat diferite partide?

– „Da, amu alt partid am votat, am votat-o pe Maia Sandu, vă spun cum este, poate vor fi ceva schimbări.”

Europa Liberă: Dar de unde încep schimbările?

– „Cred că de sus, că totul se fură. Chiar să luăm aici, în raionul Ocnița, ce îi deschis ceva, vreun loc de lucru? Totu-i închis. La noi morcovul în beci se strică, dar ei aduc din Belarus, din Ucraina, cartofii tot așa… Parcă suntem țară agrară, dar sămânțurile-s aduse din Olanda, 6.000 de lei kilogramul de semințe de ceapă, dar aici cu 2,50 lei n-o pot vinde; 15 lei litrul de solearkă (motorină), doi lei kilogramul de grâu.”

Europa Liberă: Sunteți aici la piață, ați reușit să vindeți ceva?

– „Da, azi am vândut de 15 lei, dar cafea am băut de 25.”

Europa Liberă: Dar locul?

– „Locul – 30, solearka – 100, ei n-au întors nimic și, iaca, mă duc înapoi. Cui să vând?”

Europa Liberă: Și Moldova are viitor?

– „Poate peste vreo 100 de ani, că la noi se falsifică totul și voturile tot, noi nu hotărâm nimic, de-amu nici nu are cine, că noi în stație din 20 am rămas trei persoane, trei familii, toți au plecat. Cine să voteze? Iaca, uitați-vă, raionul Ocnița, aici nu puteai merge cu cafeaua în mână dincolo ca să vii încoace, dar ian uitați-vă acum, unde-i lumea? Eu m-aș duce și eu…”

Europa Liberă: Sunteți tânăr…

– „…dar am zis că rămân aici, dar aici văd că bucsuim (derapăm) pe loc. Dintr-o bancă luăm credit și în alta dăm. Eu am de dat încă cinci ani. Noi de foame n-o să murim, că noi avem ce mânca, dar să faci ceva nu poți. Și-apoi mai bem câte-un pahar de vin și mai uităm de sărăcie…”

– „Se trăiește foarte greu…”

Europa Liberă: De ce?

– „De ce?… Pentru că oamenii de sus care sunt la putere când vine vremea de alegeri vin cu turma la casa omului, dar când trebuie să le dea la oameni, apoi nu le dau nimic. Eu primesc 1.300 de lei pensie, cresc o fetiță orfană, pe fetiță nu primesc absolut nimic, nicio copeică. Ei pun pensia medie pe republică că-i aceea. Care pensie? Ei la sate au fost și au văzut cât primește lumea pensie?”

Europa Liberă: Și cum vă descurcați cu pensia asta?

– „Cum mă descurc? Mă lipsesc eu de orișice…”

Europa Liberă: La ce ați renunțat?

– „La tot am renunțat. Am noroc că mai am copii și îmi mai dau copiii, dar așa n-aș dovedi nimic…”

Europa Liberă: Sunt aici, în Moldova?

– „Nu!”

Europa Liberă: Unde sunt plecați?

– „În Rusia… Deputații lucrează pentru confort. Eu de-abia îi aștept când vor veni alegerile să-i întreb: Cine v-a născut pe voi?Cine i-a născut pe dânșii să fure atâta de la oameni și lor să le fie bine. Dar nouă?…”

Europa Liberă: Pentru Dvs. acum contează dacă se ajunge la alegerile anticipate sau dacă se creează o majoritate în parlament?

– „Nu știu dacă s-a mai forma… De ce n-o lasă pe femeia asta? O câștigat prin alegeri corecte…”

Europa Liberă: Cine?

– „Maia Sandu. De ce n-o lasă pe dânsa să conducă? Măi, da’ las-o patru ani de zile, las-o să vezi ce a conduce și cum a conduce, dar se tem și-și toarnă zoi unul la altul în cap. Nici rușine nu au la obraz să spună atâta minciună la televizor.”

Europa Liberă: Pentru dvs., cetățenii, e greu să faci diferență unde e adevăr și unde e minciună?

– „De pildă, eu văd unde-i minciună și unde-i adevăr, că eu am crescut într-o familie de șase copii și noi ne-am condus de principiul că trebuie să trăiești corect, cinstit. Noi suntem șase, noi nu am furat de la nimeni, dar tot ne-am făcut case, am crescut copii. Băiatul mi l-au ucis și eu îi cresc fetița, ea-i rusoaică și șase ani de zile eu nu-i pot face documentele în Moldova.”

Europa Liberă: Vă întrebam – pentru Dvs. contează dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate?

– „Contează, poate vor face ceva. Dar cum, dacă ei n-au să le dea voie, nu dau voie, că Dodon se ține pe trei scaune, nu pe unul, da’ pe trei. Păi, Greceanîi îi la pensie, acela-i pensie, puneți tineretul acesta să conducă, să vedeți voi. Patru ani de zile puteți să le dați voie să conducă tineretul? Am vrea ca oamenii de la conducerea de vârf să fie mai cinstiți cu lumea. De unde au câștigat ei atâția bani că așa cotedje (castele) au și au avioanele lor? De unde au câștigat? Apoi o Moldovă așa săracă și ei îs miliardari! Unde-i cinstea voastră? De-i un procuror – trebuie să aibă, de-i un judecător – trebuie să aibă. Da’ cât o să țină lumea asta de la țară, cât o să țină ca să-i țină pe dânșii?”

Europa Liberă: Cine face viitorul Moldovei?

– „Viitorul Moldovei noi îl facem, cetățenii. D-apoi ei ne lasă ca să-l facem? Ei ne strâng la perete și nu ne lasă nimic să facem.”

Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție azi aici, la Ocnița, și întrebăm cetățenii cum se trăiește în țară.

Noi dezvoltăm parazitismul în țară

– „E o politică foarte greșită, sunt foarte obijduiți, ofensați agenții economici, îs foarte mari impozitele, TVA-ul îi foarte mare, taxele vamale îs foarte mari. Ca să devameze un obiect, trebuie să-i pună încă 100% la marfă și plus ca să plătești toate întreținerile, îi foarte și foarte anormal și agenții economici fug din țară, că ei falimentează, îi foarte murdară politica cu ajutoarele acestea sociale. Dacă în Ocnița este o uzină, ea nu are brațe de muncă. Un așa-numit șomer care primește ajutoare sociale, primește mai mult decât primește o infirmieră, primește un lucrător tehnic, decât primește un lucrător de la grădiniță, el primește mai mult. De ce? El spune sincer: n-am nevoie să lucrez, pentru că eu îs mai bine plătit decât dacă aș lucra. Noi dezvoltăm parazitismul în țară. Oameni cu studii superioare, de pildă, nepoțica mea a terminat universitatea cu 9,8 și ea a fost nevoită să se ducă să lucreze cu 4.000 de lei. Dar dacă n-ar fi părinții, cu ce să trăiască ea? Și ea a plecat din țară. Noi pierdem tineretul, în țară au rămas numai bătrânii. Într-un stat atât de sărac, noi suntem atât de ofensați, umiliți, s-a făcut graniță între bogătașii Moldovei și sărăcia Moldovei.”

Europa Liberă: Cine trebuie să rezolve toate problemele acestea despre care spuneți?

– „Toate problemele poate să le rezolve numai președintele țării, parlamentul. Cu părere de rău, în parlament noi alegem, dar noi nu înaintăm deputații, noi nu-i înaintăm din mijlocul nostru, din mijlocul țăranilor.”

Europa Liberă: Dvs. alegeți partidele, dar partidul vine cu lista.

– „Vine cu lista și noi suntem nevoiți…”

Europa Liberă: Dvs. trebuie să studiați listele.

– „Dar oamenii ăștia vin și ne promit, înainte de alegeri ne promit marea cu sarea, ne promit toate bunurile pământului și la urmă noi ne alegem cu promisiuni proaste, mai mult nimic. Ei au salarii mari, au mașini, castele, dar noi ce avem? Nimic nu avem, doamnă! Și așa și trăim timp de 30 de ani.”

Interviul integral aici: „Noi i-am ales pe deputați și nu fac nimic, sperăm că anticipatele vor schimba ceva”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.