(video) Dodon: Parlamentul nu poate fi dizolvat pentru că Președintele doarme. Nu-i place, bea ceai 90 de zile, mai trage un bocet și iar dizolvă Parlamentul?

Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că Parlamentul nu poate fi dizolvat după 23 martie „pentru că președintele doarme și nu vrea să înainteze candidat, ori să accepte decizia CC”, ci doar dacă nu activează. Dodon face referire la „logica” Marianei Durleșteanu prin care, dacă totuși se merge la anticipate, iar componența noului Parlament nu va fi „pe placul” președintei Maia Sandu, atunci va cere din nou, aceeași procedură. „90 de zile stă cu consilierii și bea ceai, din când în când îi mai trag câte un bocet în cabinetul cel din urmă, și trec 3 luni și după 90 de zile iar dizolvă Parlamentului și așa la infinit?”, a declarat Dodon, în cadrul emisiunii Președintele Răspunde.

Foto: UNIMEDIA

„Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă Parlamentul nu activează, dar nu poate fi dizolvat Parlamentul pentru că președintele doarme și nu vrea să înainteze candidat și nu vrea să accepte decizia Curții Constituționale. Nu poate fi dizolvat Parlamentul pentru inactivitatea altor instituții și organe de stat. Ce se întâmplă atunci? Dacă mergem după logica Marianei Durleșteanu, după anticipate dacă vor fi dacă Maiei Sandu nu îi place structura Parlamentului, 90 de zile stă cu consilierii și bea ceai, din când în când îi mai trag câte un bocet în cabinetul cel din urmă, și trec 3 luni și după 90 de zile iar dizolvă Parlamentului și așa la infinit până nu va fi componența pe placul ei”, a declarat Dodon.

Președinta Maia Sandu așteaptă să expire termenul celor 3 luni de la demisia Guvernului, iar Curtea Constituțională să decidă dacă sunt sau nu condiții pentru dizolvarea Parlamentului, „în condițiile în care nu va exista un alt Guvern”. Până atunci, așa cum a și declarat, nu va desemna un alt candidat la funcția de prim-ministru și nici nu va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru că „nu are sens”. „În următoarele zile voi discuta cu reprezentați ai societății civile pe situația creată pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, dar, repet, cetățenii vor decide”, a declarat Sandu.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Maia Sandu a anunțat că nu va desemna un alt candidat, întrucât „actualul Parlament e corupt” și următorul pas ar fi alegerile anticipate sau referendum de demitere a președintelui.


Pub