Sandu, despre scumpirea carburanților: „Este o acțiune concertată. E necesară plafonarea prețurilor”

Președinta Maia Sandu spune că scumpirea carburanților este o „acțiune concertată din partea companiilor”, iar plafonarea prețurilor este soluția. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul briefingului de presă.

Foto: UNIMEDIA

„E clar pentru toți și pentru cei care nu sunt specialiști că aceasta este o acțiune concertată din partea companiilor. Am discutat despre lipsa de acțiuni a instituțiilor statului în special în perioada februarie-iunie 2020, atunci când pe piața internațională prețurile au scăzut destul de mult. Atunci când mecanismele pieții favorizează companiile care vând – ele se bucură, când trebuie să favorizeze consumatorii – nu fac asta”, a spus Maia Sandu.

„La ședință au participat reprezentanți ANRE și ai Consiliului Concurenței. „Fiecare are argument propriu, începând cu cadru legal care nu oferă suficiente instrumente. Ceea ce consideră, noi necesar la această etapă și pornind de la comportamentul petroliștilor este să se revină la plafonarea prețurilor, evident pentru asta e nevoie să se schimbe legea. Soluția imediată trebuie să fie aplicată de Consiliul Concurenței, inclusiv prin înghețarea prețurilor atunci când este evidentă acțiunea concertată. Recomandarea noastră pentru Consiliul Concurenței este să facă uz de toate instrumentele pe care le prevede legea și evident vrem să avem instituții funcționale”, a declarat președinta.

Carburanții s-au scumpit a treia oară în această lună. Unele stații PECO au afișat pe 24 februarie, prețuri mai mari la benzină, motorină și gazul lichefiat. Scumpirile, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la combustibil.


Pub