Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu, despre…

VIDEO Președinta Maia Sandu, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Procuratura Generală va transmite dosarul în instanța de judecată”

Foto: Colaj ZdG

Președinta Maia Sandu susține că ancheta Procuraturii Generale privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău se apropie de final și că în perioada următoare instituția va transmite în instanța de judecată dosarul pe acest caz.

Declarațiile președintei au fost făcute vineri, 26 februarie, în cadrul unui briefing de presă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Discuția a durat, pentru că este un subiect foarte complicat. Mi-ar plăcea să vă spun mai multe despre lucrurile pe care le-am discutat astăzi și pe care le-am auzit, dar nu pot face acest lucru, pentru că urmează să se meargă în instanța de judecată. Pot doar să vă spun că Procuratura spune că este la etapa finală și sper eu în scurt timp să meargă în instanța de judecată cu dosarul pe această tranzacție – concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta susține că a solicitat Agenției Proprietății Publice (APP) să elaboreze o cerere de urgentare a examinării dosarului.

„Am cerut Agenției Proprietății Publice să facă o cerere de urgentare a examinării acestei cauze și bineînțeles am discutat despre monitorizarea activităților, investițiilor de către instituțiile statului. Am cerut rapoartele de monitorizare și evaluările pe care le face APP. De asemenea, va fi o anchetă la nivel de Guvern despre modul în care din 2014 până în 2019 nu prea există la APP rapoarte de monitorizare a investițiilor. Există o bănuială că nu s-a dorit să se monitorizeze modul în care compania care deține contractele de concesionare își îndeplinește obligațiunile investiționale„, a mai spus Maia Sandu.

La 10 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre rezilierea, la 8 iulie, a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, motivul fiind că SRL „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale. Compania a dezmințit informațiile.

La sfârșitul anului 2019, Parlamentul a luat act de rapoartele Comisiei de anchetă privind privatizarea „Air Moldova” și concesionarea AIC.

Concesionarea AIC a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”, având, oficial, drept obiectiv „dezvoltarea continuă a infrastructurii şi a calităţii serviciilor prestate”. A urmat hotărârea Guvernului din 30 mai 2013, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile concesionării. La 14 iunie 2013, Ministerul Economiei a instituit Comisia de concurs responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare a concesionarului care, tot în iunie, a trimis invitaţii către şapte companii potenţiale participante la concurs.

Până la 5 august 2013, data-limită de depunere a ofertelor, doar două companii și-au manifestat interesul, ambele din Rusia: „Vnukovo Invest” și „UK Komaks” în asociere cu S.A. „Habarovskii Aeroport”, S.A. „Kolomensky Zavod” şi S.R.L. „Avia Invest”. La ședința din 15 august 2013, Comisia de concurs a respins oferta depusă de compania „Vnukovo Invest” pe motiv că nu ar fi îndeplinit cerințele caietului de sarcini. În aceste condiții, unica rămasă în cursă a fost oferta Asociaţiei Persoanelor Juridice „Avia Invest”, care a și fost declarată câştigătoare. Oferta stabilea o perioadă de concesiune de 49 de ani, redevenţa la 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi efectuarea unor investiţii în mărime de 244,2 milioane de euro.