De ce și cum să susții Moldova.org cu 2% din impozitele tale

Dragă cititoare sau cititor, dacă ai venituri în Moldova acum e perioada în care trebuie să plătești impozitele pe venit pentru anul 2020. Deadline-ul e pe 30 aprilie, apropo. De câțiva ani, statul ne permite să redirecționăm 2% din impozite către o entitate non-profit sau o instituție religioasă. Îți scriu ca să te conving să redirecționezi acești bani către noi, echipa Moldova.org. Așadar, de ce să o faci?

În primul rând, pentru că în toamna lui 2019 ne-am asumat un risc imens și am decis să schimbăm radical direcția pe care am ținut-o mai mult de 20 de ani. Ne-am oprit din goana nebună, ne-am uitat în jur și am decis că putem să facem altfel lucrurile, un pic mai bine.

Dintr-o redacție care producea știri la minut, așa cum fac cele mai multe redacții din țara noastră, am devenit o echipă care își permite luxul de a se opri și de a pune mai multe întrebări. Nu doar raportăm probleme, ci le și explicăm și, mai ales, încercăm să vedem cum pot fi rezolvate. „Soluții” a devenit probabil unul dintre cele mai utilizate cuvinte în redacția noastră, dar și un fel de emblemă, pentru care au ajuns să ne cunoască și să ne recunoască cititorii noștri. 

Am fost și rămânem o redacție de jurnaliști independenți, iar jurnalismul independent este una dintre elementele necesare când o țară își construiește democrația. Și da, o știi și tu, după 30 de ani încă mai construim această democrație. 

În pofida greutăților, avem câteva lucruri cu care ne putem lăuda. În primul rând, am reușit să menținem totul pe plutire în 2020. Doi jurnaliști, Ștefan Grigoriță și Eugenia Wetz, s-au alăturat echipei noastre. 

Am făcut materiale cu care ne mândrim și am fost apreciați cu două premii din partea Centrului pentru Jurnalism Independent: premiul pentru cel mai bun reportaj online și „speranța anului” pentru Georgeta Carasiucenco. 

Nu demult, după luni de planificare, dezbateri și ezitare, am lansat un cont de Patreon. Într-o perioadă scurtă am adunat deja 79 de oameni care ne susțin cu aproape 500$ lunar. 

Așa că… nu vedem altă cale decât să continuăm pe același drum. Nu e primul an în care cerem comunității noastre să ne redirecționeze 2% din impozitele pe venit. Anul trecut, de exemplu, am primit 1574,80 lei din această campanie și suntem tare recunoscători. Acești bani au fost folosiți, alături de multe alte donații și contracte, pentru salarii, pentru deplasările pe teren, pentru echipamentul scump și foarte necesar muncii noastre. 

Dacă te-am convins să ne susții, aceștia sunt următorii pași pe care trebuie să-i faci atunci când vei completa declarația privind impozitul pe venit:  ca să redirecționezi cele 2% din impozit, în câmpul M2 din declarație trebuie să introduci codul fiscal al Moldova.org: 1012620001537. 

De asemenea, ne poți susține pe contul nostru de Patreon, unde poți contribui cu o donație lunară fie de 2$, 5$, 10$, 50$, 100$ și mai mult. 

Îți mulțumesc că ne citești și pentru toată susținerea pe care am simțit-o până acum. Asta ne motivează să mergem înainte.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.