De ce violența față de animale este primul pas spre violența față de oameni. Interviu cu expertul Mark Rendell

Violența față de animale trebuie tratată serios, mai ales pentru că poate fi un semnal că urmează ceva mai grav. Este opinia specialistului Mark Rendell, din Marea Britanie, care a ținut zilele trecute un training pentru ofițerii de poliție moldoveni pentru lupta cu violența împotriva animalelor 

Mark Rendell este un fost ofițer superior de poliție cu o vastă experiență în investigarea cazurilor grave de crimă organizată și peste 8 ani de experiență în investigarea crimelor legate de animale. După ce s-a retras din poliție, acesta a fondat „Hidden-in-Sight”, o organizație care militează pentru drepturile animalelor și care oferă instruiri ofițerilor de poliție din toată lumea în privința investigării cruzimii față de animale.   

Am discutat cu el despre cruzimea față de animale și politicile Moldovei în acest domeniu.  

Ce legătură există între cruzimea față de animale și violența domestică? 

Multe studii din lume arată acest lucru. Abuzul de animale este adesea o primă etapă prin care o persoană devine violentă. Am condus numeroase operațiuni internaționale și am lucrat cu echipe polițienești din diverse țări. Am început să văd cum, adesea, criminalii luau această cale manifestând cruzime față de animale. Ulterior, ei treceau la crime contra oamenilor, cum ar fi crime sexuale sau chiar omor. Am început să înțeleg că dacă infracțiunile contra animalelor erau luate în serios și alte crime, cele împotriva femeilor, copiilor și societății, puteau fi prevenite.  

Ce ați aflat despre problemele și politicile Moldovei în acest domeniu? Unde suntem, comparativ cu țările din UE, de exemplu?  

În R. Moldova, România, Ucraina, acolo unde există un număr mare de animale fără adăpost, e văzut drept acceptabil, în unele zone, să chinui animalele. Asta creează societăți violente. Cu toate acestea, aceleași țări se schimbă rapid și înțeleg că îmbunătățirea nivelului de protecție a animalelor poate fi parte a progresului. Eu văd un viitor în care aceste țări pot depăși țările din Europa de Vest la acest capitol. Bunele practici trebuie împărtășite. Am fost foarte impresionat de ofițerii de poliție pe care i-am văzut în Moldova la training. Asta-mi arată că există speranță pentru viitor. 

Care sunt câțiva pași pe care am putea să-i facem ca să progresăm rapid în acest domeniu? 

De exemplu, în Canada, fiecare ofițer de poliție este instruit pentru a identifica mai ușor legătura dintre violența contra animalelor și cea dintre oameni. Educarea autorităților este importantă și ușor de făcut. Este de asemenea important ca toate cazurile extreme de cruzime contra animalelor să fie văzute de un chirurg veterinar pentru a determina dovezi ce pot fi incriminate. Multe țări au deja bugetate sume pentru dezvoltarea acestui aspect. Și, desigur, e nevoie de colaborare între voluntari și poliție.  

Se vorbește mult în ultimul timp despre câinii fără adăpost în Chișinău și alte orașe mari. Oamenii au păreri împărțite, iar politicienii folosesc acest subiect în scopuri electorale. Totuși, problema încă persistă și până la urmă au de suferit toți – și oamenii, și animalele. Care-i soluția? 

Este nevoie de parteneriate puternice pentru a rezolva aceste probleme. Ar trebuie să existe o strategie naționalăcare să includă cât mai multe părți – municipalitate, voluntari, poliție și alții. Scopul – de a reduce numărul animalelor străzii prin sterilizarea acestora, programe de adopțieeducație pentru cetățeni cum să interacționeze cu animalele străzii și, nu în ultimul rând, o responsabilitate mai mare a celor care dețin animale de companie acasă. Astfel de planuri pot rezolva problema, dar gradual 

Cum putem să învățăm copiii să fie mai buni cu animalele? Sau e nevoie să începem cu adulții? 

Violența copiilor față de animale, mai ales a copiilor, este principalul indicator că vor fi oameni violenți în viitor. De aici, putem pune acest aspect și invers. Copii care învață să fie buni cu animalele cel mai probabil vor fi la rândul lor adulți ce vor avea compasiune față de cei din jur. Ei sunt, prin urmare și viitorul și cea mai mare speranță de a face societatea mai sigură pentru toți.   

Doritorii de a participa la un webinar cu Mark Randell la acest subiect se poate înscrie accesând link-ul evenimentului. 

 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.