Studiile online și test negativ la frontieră. Noi restricții în Republica Moldova

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a stabilit astăzi noi restricții, în urma tendinței de agravare a situației cu COVID-19.

Astfel, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, profesional tehnic și superior vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Munca la distanță

Potrivit deciziei CNESP, conducătorii entităților publice și private vor asigura regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu.  Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la
locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competentă vor organiza desfășurarea activității în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.

Fără spectacole

Totodată, CNESP a suspendat desfășurarea activităților teatral-concertistice, cu prezența spectatorilor, în incinta instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură.

Transportul public, sistat în weekend

Transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău va stabili un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului.

Test negativ la frontieră

CNESP a decis ca începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză sau rusă. Excepție vor face copiii până la 5 ani, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului,  conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar și ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor și brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri. 

Cetățenii Republicii Moldova care nu vor deține rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire, vor fi obligați să îndeplinească Fișa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile,
indiferent de zona din care sosește.

De asemenea, azi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre 26 de țări și va intra în vigoare de luni, 1 martie. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egal cu 283 de cazuri la 100.000 populație.

Precizăm că astăzi au fost confirmate alte 1452 cazuri noi de infectare cu COVID-19 . Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 183 338. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3541 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 în stare extrem de gravă (57 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.