Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

26 Feb. 2021 / 10:26

Relansarea economică, în discuţie la Chişinău

Starea actuală a economiei ţării, sectoarele cele mai afectate de criza pandemică, prognozele şi priorităţile de intervenţie pe termen mediu pentru a contribui la redresarea economică au fost unele dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului cu tema „Un plan de investiţii şi relansare economică pentru Republica Moldova: necesităţi, priorităţi, surse”.

Secretarul general al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Lilia Palii, a relatat despre setul de măsuri de susţinere a mediului de afaceri în situaţia pandemică, proiecţiunile prognozei macroeconomice şi viziunea de dezvoltare pe termen lung în contextul proiectului noii strategii pentru o economie incluzivă, durabilă şi digitală. În context, au fost evidenţiate obiectivele pentru politici de intervenţii pe următoarele dimensiuni: oportunităţi economice extinse şi diversificate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, firme productive, inovative şi competitive, mai multe locuri de muncă sigure şi bine plătite, creştere economică cu amprentă ecologică redusă, utilităţi publice, condiţii de trai mai bune şi accesibile pentru toţi, rezilienţă sporită a vulnerabilităţilor, precum şi capacităţi instituţionale sporite, potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii. 

În cadrul evenimentului, oficiali europeni au relatat despre intenţia Comisiei Europene de a susţine un plan de recuperare economică pentru Republica Moldova în contextul noului Program Indicativ Multianual pentru anii 2021-2027.

Europarlamentarul Dragoş Pâslaru, citat de Radio Moldova Actualităţi, a reiterat că UE va continua sprijinul pentru Republica Moldova, dar sunt şi alte oportunităţi, inclusiv pe dimensiunea bilaterală dintre România şi Moldova.

Directorul executiv la Expert-Grup, Adrian Lupuşor, susţine că mai multe companii în situaţia de pandemie îşi onorează cu greu obligaţiile faţă de angajaţi. Astfel, pentru a nu recurge la concedieri, angajatorii reduc orele de muncă, fapt ce influenţează remunerarea salariaţilor, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene în parteneriat cu Extern-Grup şi cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel.

 

Comentarii