05:28:39 25.04.2024
Stiri

OPINIE: „Dacă ajungem să gândim despre state ca R. Moldova, care este la marginea UE, vorbeşte o limbă europeană, precum despre state ca Belarus, e o înfrângere politică pentru toată lumea”

Actualitate 26.02.2021 12:13 Vizualizări1196 Autor: Ziarul National
OPINIE: „Dacă ajungem să gândim despre state ca R. Moldova, care este la marginea UE, vorbeşte o limbă europeană, precum despre state ca Belarus, e o înfrângere politică pentru toată lumea”


Nimeni nu are timp să stea să se uite după R. Moldova când are de gând să îşi pună instituţile în ordine sau să îşi construiască o structură de putere capabilă să funcţioneze, susține profesorul universitar de la București, Dan Dungaciu.

„Ce se întâmplă acum în R. Moldova, criza prelungită, nu face decât să întărească în afara R. Moldova impresia că în această regiune mare lucru nu este de făcut, asta ar trebui să ne îngrijoreze. Problema e ce se va întâmpla cu R. Moldova şi regiunea din care face parte, toate slăbiciunile şi economice, şi pandemice ce se tot acumuluează, se contablizează până la urmă, inclusiv percepţia faţă de regiune a europenilor. Paradigma Belarus este cea mai mare ameninţare pentru R. Moldova, ideea că în aceste state trebuie să fim atenţi să avem alegeri corecte, oameni civilizaţi la putere, să avem o schimbare legitimă de putere, dar mai mult nu, adică să nu avem proiecţii de integrare europeană. Dacă ajungem să gândim despre state ca R. Moldova, care este la marginea UE, vorbeşte o limbă europeană, precum despre state ca Belarus, e o înfrângere politică pentru toată lumea. R. Moldova nu se poate smulge din această mediocrizare a spaţiului dintre UE şi Rusia şi este un lucru grav. Dacă R. Moldova pierde, pierde toată lumea pe termen mediu şi termen lung”, a spus Dan Dungaciu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova..

Potrivit lui Dungaciu, în R. Moldova nu se reuşeşte în acest moment fructificarea victoriei politice a Maiei Sandu.

„A ridicat foarte mult ştafeta victoria Maiei Sandu. Ea şi cercul apropiat ei ar fi trebuit sa îşi asume proiectul politic Maia Sandu. Amestecul acesta de ape s-a dovedit o greşeală strategică. În loc să se purceadă la presiuni politice, inclusiv cu aducerea populaţiei, în termeni legali, pentru a pune presiune pe Parlament, pe politicieni, s-a preferat jocul cu interpelarea la Curtea Constituțională, după care Parlamentul să se autosuspende, de parcă parlamentarii erau dispuşi să dea aşa simplu puterea Maiei Sandu. Această bătălie, ce are aerul apocaliptic între bine şi rău, s-ar putea să se sfârşească fără o finalitate glorioasă. Lupta Maiei Sandu cu Parlamentul riscă şi ea să intre în derizoriu, să se pronunţe cuvinte foarte mari şi să nu se întâmple nimic până la urmă”, a mai spus ptofesorul.

Totodată, Dan Dungaciu este de părere că nu există nicio garanţie ca în viitorul Parlament să fie o schimbare majoră a forţelor politice.

„Nu avem nicio garanţie că în viitorul Parlament vom avea o guvernare ce să nu depindă de un Plahotniuc, un Dodon sau un Usatîi. S-ar putea ca tot acest efort să nu ducă la niciun rezultat pe care mulţi şi l-ar fi dorit”, a avertizat Dan Dungaciu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md