14:55:00 19.04.2024
Stiri

Maia Sandu reclamă o acțiune CONCERTATĂ a petroliștilor și cere Consiliului Concurenței să ÎNGHEȚE prețurile la carburanți

Actualitate 26.02.2021 18:46 Vizualizări2232 Autor: Ziarul National
Maia Sandu reclamă o acțiune CONCERTATĂ a petroliștilor și cere Consiliului Concurenței să ÎNGHEȚE prețurile la carburanți


Atunci când prețurile la carburanți scad pe piața internațională, petroliștii din R. Moldova nu se grăbesc să micșoreze prețurile pentru consumatorii autohtoni, în schimb astăzi au ajuns să opereze majorări în fiecare zi, acționând concertat.

Pe de altă parte, nici cele două instituții ale statului, responsabile de acest domeniu și care se află în subordinea Parlamentului - Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței - nu și-ar îndeplini obligațiile prevăzute de lege.

Acuzațiile au fost lansate astăzi de către președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia s-a discutat despre majorările de prețuri din ultimul timp la carburanți și au fost audiați responsabilii de la ANRE și Consiliul Concurenței.

„E clar pentru toți, și pentru cei care nu sunt specialiști, că aceasta este o acțiune concertată din partea companiilor. Vreau să menționez lipsa acțiunilor din partea statului, în contextul evoluțiilor din ultimul an, în special în perioada februarie - iunie 2020, atunci când prețurile au scăzut destul de mult pe piața internațională. De exemplu, prețul angro la benzină a scăzut în februarie - iunie 2020 cu 62% pe piața internațională, pe când prețul cu amănuntul în R. Moldova a scăzut cu doar 18%. La motorină, prețul angro a scăzut cu 57%, prețul cu amănuntul s-a redus doar cu 24%. La fel și pentru gazul lichefiat. Deci, atunci când mecanismele pieței favorizează companiile care vând petrolul, ele se bucură, dar atunci când acestea favorizează consumatorul final, nu s-au făcut aceste reduceri. Consumatorii din R. Moldova nu au putut să se bucure pe deplin de scăderea prețurilor din 2020. Pe de altă parte, acum vedem aceste creșteri de prețuri în fiecare zi. Modul în care sunt operate aceste creșteri duce la concluzia că acțiunile sunt concertate”, a declarat Maia Sandu.

CITIȚI și Socialiștii, cu majoritate în Parlament și control asupra Guvernului, condamnă „valul de scumpiri” pe piața carburanților. Experți: „Dacă politicienii voiau să rezolve pe bune problema, se apucau demult de Consiliul Concurenței”

Potrivit șefului statului, în condițiile actuale, cea mai bună soluție ar fi să se revină la prețurile-plafon stabilite de ANRE la carburanți. Pentru acest lucru este necesar ca deputații să modifice legislația.

„Sper să existe 51 de deputați care să-și facă timp pentru acest lucru. Soluția imediată trebuie să fie aplicată de Consiliul Concurenței. În lege este specificată posibilitatea ca această instituție să intervină imediat, inclusiv prin înghețarea prețurilor atunci când este evidentă acțiunea concertată și recomandarea noastră către Consiliul Concurenței este să facă uz de toate instrumentele prevăzute de legislație”, a încheiat președinta Maia Sandu.

Menționăm că prețurile la carburanți au crescut astăzi a șasea oară în ultimele două luni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md