‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRevizia de primăvară la albine - lucrările necesare

Revizia de primăvară la albine – lucrările necesare

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile sunt favorabile pentru verificarea stupilor de albine după iernare.

Temperaturile de peste 12°C au stimulat albinele să realizeze „zborul de curățire”. Astfel, urmează mai multe lucrări necesare de realizat:

Verificarea stării familiilor după iernat

„Este necesară verificarea stupilor. Trebuie verificată prezența reginei în fiecare familie de albine. Dacă această lipsește, albinele trebuie unite cu o altă familie unde regina este prezentă”, explică Ion Maxim, președintele ANARM.

Dacă în timpul reviziei se determină că familia are 6 și mai multe intervale cu albine, ea se consideră puternică, 4-6 intervale – de putere mijlocie, iar dacă are până la 4 intervale – familie slabă.

Micșorarea cuibului de albine

„Dacă cuibul este lărgit, iar rama nu este acoperită cu albine, există pericolul de a răci puietul. Dacă stimulăm și dezvoltăm corect familia de albine, până la primul cules din 3 rame de albine putem forma o familie puternică”.

Astfel, trebuie realizată micșorarea cuibului. Pentru aceasta trebuie să analizăm câte intervale dintre rame sunt acoperite cu albine.

În cuib se lasă atâtea rame cu puiet și hrană câte sunt acoperite complet cu albine. Cuibul trebuie mișcat spre peretele de la sud și din cealaltă parte, după diafragmă, se introduc fagurii cu miere de rezervă.

Ramele ce nu sunt ocupate de albine trebuie scoase în afara cuibului. Ramele cu miere, ce nu sunt ocupate de albine, sunt puse după diafragmă, iar căpăceala de pe celulele cu miere trebuie înlăturată cu ajutorul furculiței, pentru ca albinele să aibă acces mai ușor la miere.

‹ adv ›

Albinele mută mierea de pe un fagure pe altul, astfel stimulând regina să depună ponta.

Păstrarea căldurii

Temperatura optimă pentru creșterea puietului de albine este de 34°C, dacă ajunge la 30°C puietul înțepenește și moare.

Apicultorii ai căror stupi nu sunt bine încălziți trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura căldura necesară în interiorul cuibului.

‹ adv ›

După ce am mișcat cuibul spre peretele de la sud, deasupra și din partea nordică se așează pernele de încălzire de 6-8 cm. Acestea trebuie așezate bine, fără fisuri.

În acest an, albinele, practic, nu au iernat cum trebuie din cauza variațiilor de temperatură. De aceea, trebuie să stimulăm apariția noilor albine.

Urdinișul de jos, care este părăsit de albine, poate fi închis pentru a evita pătrunderea aerului. Urdinișul de sus este protejat de albine.

Trebuie înlăturate toate albinele moarte

Dezinfectarea stupilor

Este recomandat să avem câțiva stupi de rezervă pentru a putea realiza dezinfectarea celor în care au iernat albinele. Pentru aceasta este utilizată esență de oțet de 70%, soda caustică de 4% sau arderea (flambarea) suprafeței interne cu lampa de benzină.

Apoi, stupul se spală și se usucă la soare.

Igiena corectă după iernat ajută familia de albine să se dezvolte ulterior fără a fi afectată de boli produse de ciuperci sau bacterii.

Dacă starea sanitară a cuibului nu corespunde normelor igienice, se înlocuiește cu altul curat și dezinfectat. În special, trebuie dezinfectați stupii familiilor care au suferit de diaree, unde ramele și pereții sunt murdari de fecalii.

Administrarea turtelor

„În continuare s-ar putea să mai avem temperaturi reduse, de aceea trebuie să avem grijă să nu scadă puterea familiei. Mai avem circa 70 de zile până la primul cules – al florilor de salcâm, până atunci trebuie să dezvoltăm familiile”, explică Ion Maxim.

Cele mai bune rezultate se obțin la introducerea fagurilor cu miere de rezervă, lucru puțin probabil după un sezon dificil cum a fost 2020.

Albinele pot fi hrănite cu sirop de zahăr – hrănirea timpurie cu acesta nu este recomandată, în timpul rece albinele nu-l pot folosi.

Este comodă hrănirea cu candi (amestec de pudră de zahăr cu miere, bine fermentat, făcut în formă de turtă, acoperit cu tifon, plasat deasupra ramelor).

Turtele se pregătesc respectând proporțiile: 80% -19%-1%. Adică, 80 de kilograme de zahăr pudră – 19 kilograme de miere și 1 litru de apă. Acestea se amestecă bine și se omogenizează.

Hrana proteică la albine

Poate fi produsă din amestecul: miere – 22%, pudră de zahăr – 64%, drojdii furajere – 5%, polen – 5%, apă – 4%, acid acetic 0,04%. Din acest amestec și miere încălzită se face un aluat dens (să nu se întindă pe masă) și li se dă albinelor câte 500 g la familie.

În plus, trebuie realizată pregătirea stupilor, determinarea necesarului de utilaj și inventar apicol și alegerea locațiilor pentru pastoral.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii