Operatorii economici care prestează servicii de alimentație în școlile din Chișinău, în vizorul autorităților

Managerii combinatelor școlare și alți agenți economici de profil au fost convocați miercuri într-o ședință, unde s-a discutat despre măsurile privind îmbunătățirea procesului de alimentație a elevilor din municipiu.

Foto: Facebook/Angela Munteanu Pojoga

„Este importantă respectarea în continuare a rigorilor de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ din oraș, pentru a preveni situațiile problematice, de genul celor apărute în spațiul public în ultima perioadă”, spune Ion Ceban.

În cadrul ședinței au fost abordate și alte subiecte, precum: prestarea serviciilor alimentare de calitate de către combinatele școlare; asigurarea meniului de repartiție în concordanță cu meniului-model și afișarea acestuia, respectarea normelor financiare zilnice, în corespundere cu normele naturale, în dependență de vârsta copiilor; reluarea activității gheretelor cu produse alimentare; excluderea fenomenului colectării de surse pentru prânzul contra plată etc.

Grup de lucru format la nivel de APL, monitorizează în perioada 10.02.2021-31.05.2021, procesul de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ din municipiu. Din Comisie fac parte reprezentanți ai subdiviziunilor municipale, ai Î.M. „Piața Centrală”, ANSA, CSP, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile.

Membrii Comisiei verifică următoarele aspecte: calitatea și cantitatea produselor alimentare livrate în cantinele instituțiilor de învățământ; prezența și respectarea meniului-model pe 10 zile, coordonat cu CSP; meniul-zilnic de repartiție, întocmit în baza meniului-model; corespunderea normei fiziologice de consum pentru fiecare elev cu indicațiile meniului; respectarea recomandărilor privind funcționarea blocului alimentar în cadrul instituției de învățământ, în vederea prevenirii răspândirii infecției Covid-19, în rândul elevilor și angajaților; corectitudinea formării prețurilor la produsele achiziționate și la bucățele preparate (aplicarea adaosului comercial); prezența documentului primar cu regim special - bonul de plată care conține totalitatea operațiunilor economice efectuate zilnic la bufete etc.

La finalul controalelor, Grupul de lucru va întocmi un raport privind activitatea agenților economici care prestează servicii de alimentare a elevilor din cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar. Adițional, Comisia municipală va propune scenarii de restructurare a sistemului de alimentație în instituțiile de învățământ.

Amintim că autoritățile municipale s-au autosesizat referitor la neregulile ce au fost depistate de consiliera PAS, Angela Munteanu Pojoga, în urma unei vizite inopinate la Liceul municipal cu profil sportiv nr. 2 din Chișinău, unde a depistat că felurile de mâncare date copiilor sunt ticsite una peste alta, într-un singur vas. Conducerea DGETS afirmă că problema se datorează lipsei de personal în cadrul combinatelor școlărești, precum și surselor insuficiente pentru hrana elevilor, iar primarul General a cerut sancționarea managerului instituției, calificând situația drept neglijență.


Pub