Sprijin gratuit pentru persoane diagnosticate cu cancer: Un program lansat în premieră în Moldova

În premieră la nivel național, o fundație din Moldova lansează un program destinat susținerii persoanelor cu diagnosticul de cancer „Terapie de grup pentru persoanele cu cancer”.

Foto: Terapie de grup

Ce înseamnă terapia de grup?

Impactul social al maladiilor oncologice este enorm, așa cum afectează persoane de diferite vârste. Pe lângă tratamente, starea emoțională și calitatea vieții sunt foarte importante pentru acești pacienți. Conform numeroaselor studii efectuate la nivel mondial, terapia de grup este cea mai eficientă modalitate de depășire a sentimentelor de incertitudine, anxietate, vulnerabilitate sau dificultăților de comunicare cu familia și alte persoane, asociate cancerului.

Acest concept mai puțin cunoscut în Republica Moldova reprezintă, de fapt, o componentă esențială în tratamentele oncologice, care contribuie la îmbunătățirea stării psihoemoționale și creșterea complianței la tratament. Terapia de grup presupune reunirea persoanelor care se confruntă cu același tip de cancer, indiferent de vârstă sau stadiu. Participanții sunt încurajați să-și împărtășească sentimentele, gândurile ce țin de diferite aspecte, discuțiile fiind moderate de un psihoterapeut.

Tatiana Mendes, psihoterapeut: „Grupurile de sprijin le permit pacienților să vorbească despre experiența lor cu alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme și să învețe unii de la alții. Terapia de grup poate ajuta la gestionarea durerii, suferinței și efectelor secundare ale tratamentului oncologic. Prin acest proiect ne propunem să oferim sprijin și să dezvoltăm conceptul de a merge “mână în mână”. Să dezvoltăm reziliența emoțională a pacienților și să detabuizăm cancerul în societatea noastră, astfel încât pacienții să apeleze fără frică sau rușine pentru ajutor atunci când au nevoie de el.”

La diferite etape, beneficiarii proiectului vor discuta și învăța despre:

  • perceperea și acceptarea diagnosticului,
  • relațiile cu membrii familiei,
  • comunicarea despre diagnostic cu alte persoane din exterior,
  • depășirea dificultăților și problemelor întâmpinate la serviciu,
  • diminuarea efectelor adverse ale tratamentelor ș.a.

Cine se poate înscrie?

“Terapie de grup pentru persoanele cu cancer” este un program de lungă durată, în cadrul căruia se vor crea grupuri pe diferite tipuri de cancer.

Din data de 22 martie își va începe activitatea grupul pentru pacienții cu cancer mamar și va fi format din 5-10 persoane, care se vor reuni săptămânal, în aceeași componență stabilă, pe parcursul mai multor luni. Întrunirile vor avea loc în cadrul Spitalului Internațional Medpark, în condiții de maximă siguranță epidemiologică și nu se percepe nicio taxă de participare.

Invităm persoanele cu cancer mamar să aplice până pe 14 martie 2021! Pentru detalii accesați www.fundatiamedpark.md și contactați-ne la tel. 079010701.


// console.log('no ads situation')