Premierul Armeniei denunță o „tentativă de lovitură de stat militară” și le cere oamenilor să iasă în stradă

Premierul armean Nikol Pashinyan a denunțat o „tentativă de lovitură de stat militară”, după ce forțele armate ale țării au cerut demisia sa și a cabinetului său. El și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă în capitala țării, Erevan, relatează BBC.

Foto: www.gazeta.ru

Anunțul vine după ce armata declarase că premierul „nu mai poate lua decizii rezonabile”, după ce a demis un înalt comandant militar.

„Consider declarația Statului Major al Forțelor Armate drept o tentativă de lovitură de stat. Îi invit pe toți susținătorii noștri în Piața Republicii chiar acum”, a scris Pashinyan pe Facebook, transmite Digi24.

Pashinyan l-a demis de asemenea pe șeful statului major, Onik Gasparyan.

Totul a pornit de la demiterea șefului ajunct de stat major, Tigran Khachatryan, care ridiculizase afirmațiile lui Pashinyan conform cărora rachetele Iskander furnizate de Rusia - principalul aliat militar al Armeniei - nu au fost în stare să-și atingă țintele în timpul conflictului Nagorno-Karabakh.

Pashinyan s-a confruntat cu proteste în masă anul trecut, după ce Armenia a pierdut conflictul cu Azerbaidjanul pentru regiunea disputată Nagorno-Karabakh.

Nagorno-Karabakh este o enclavă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar care a fost controlată de etnici armeni încă de la armistițiul din 1994.

În timpul sângeroaselor lupte de la sfârșitul anului trecut, care au durat 6 săptămâni, Azerbaidjanul nu numai că a recucerit zonele din jurul enclavei, ci și preluat și controlul asupra orașului-cheie Shusha, din interiorul enclavei.

Conform acordului intermediat de Rusia, Azerbaidjanul păstrează zonele pe care le-a capturat.


Pub