Andrei Năstase: „Maia Sandu trebuie să-și trimită în demisie toți consilierii, care au consultat-o în speța epuizată la CC”

Președintele partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase crede că președinta Maia Sandu trebuie să respecte Constituția și deciziile Curții Constituționale și să demareze urgent consultări cu partidele proeuropene din Parlament pentru a identifica soluția potrivită pentru a scoate țara din criză. Printre altele, Năstase i-a sugerat Maiei Sandu să-și demită consilierii care au venit cu sfaturi, în urma cărora s-a ajuns în situația creată după ultima decizie a Înaltei Curți. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4 . Asta după ce magistrații au anulat decretul semnat de Sandu de desemnare a candidatei Gavrilița în mod repetat la șefia Guvernului.

Foto: UNIMEDIA

„Cei din Platforma „Demnitate și Adevăr”, din păcate pentru R. Moldova, întâi de toate au un număr prea mic de deputați în Parlament, chiar dacă îi avea în momentul de față nu ar iniția demiterea președintelui și cel mai probabil nici nu vor vota oamenii noștri. Ceea ce cred eu cu tărie că trebuie să facă doamna Sandu, să-și trimită în demisie toți consilierii care au consiliat-o în speța epuizată deja la Curtea Constituțională.

Dacă aș fi în locul domniei sale așa aș face, cu un consilier economic de exemplu, care m-ar trimite într-o asemenea situație jenantă”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA consideră că Maia Sandu urmează să demareze consultații cu fracțiunile proeuropene și să desemneze un candidat la funcția de premier.

„Se vorbește că nu sunt voturi, că nu avem garanții. Păi și dacă nu sunt voturi, înseamnă că se epuizează a doua tentativă și se crează condiții pentru alegerile anticipate depsre care atât de mult se vorbește”, a explicat Năstase.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Maia Sandu a anunțat că nu va desemna un alt candidat, întrucât „actualul Parlament e corupt” și următorul pas ar fi alegerile anticipate sau referendum de demitere a președintelui.

Guvernul Gavrilița 1 a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.


Pub