Maia Sandu ar putea să se adreseze iar la Curtea Constituțională: După data de 23 martie va fi clar ce se va întâmpla - referendum sau anticipate

Președinta Maia Sandu așteaptă să expire termenul celor 3 luni de la demisia Guvernului, iar Curtea Constituțională să decidă dacă sunt sau nu condiții pentru dizolvarea Parlamentului, „în condițiile în care nu va exista un alt Guvern”. Până atunci, așa cum a și declarat, nu va desemna un alt candidat la funcția de prim-ministru și nici nu va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare, pentru că „nu are sens”. „În următoarele zile voi discuta cu reprezentați ai societății civile pe situația creată pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, dar, repet, cetățenii vor decide”, a declarat Sandu la emisiunea În Profunzime de la PRO TV.

Foto: UNIMEDIA

La întrebarea ce va urma după data de 23 martie și ce speranțe are președinta Maia Sandu, aceasta a menționat că urmează să dizolvăm Parlamentul și să poată anunța data alegerilor parlamentare anticipate.

„Dacă mergem după aceeași linie a deciziilor Curții Constituționale, care au fost luate în trecut, există câteva deciziii pe care le-au prezentat mai mulți în spațiul public, care spun că la expirarea a trei luni din ziua când Guvernul a fost demis, dacă nu există un alt Guvern, aceasta este o cale pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat șefa statului.

Până atunci, Sandu nu va desemna un alt candidat la funcția de premier pentru a epuiza cea de-a doua tentativă de învestire a unui Guvern.

„Ar fi foarte trist dacă actualul Parlament ne va ține ostatici încă doi ani de zile”, a mai menționat Maia Sandu.

Constituția prevede două situații în care se pot constata condiții de dizolvare a Parlamentului - neadoptarea de acte și nefuncționarea organului legislativ timp de 3 luni sau eșuarea a cel puțin două tentative de învestire a unui Guvern.

Pe 23 februarie 2021, CC a declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea, repetată, a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Maia Sandu a anunțat că nu va desemna un alt candidat, întrucât „actualul Parlament e corupt” și următorul pas ar fi alegerile anticipate sau referendum de demitere a președintelui.

Guvernul Gavrilița 1 a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.


Pub