Falafel „Năut, Mon Amour”

Noroc! Săptămâna aceasta bojica a trimis niște năut – o sursă minunată de fibre, atât de necesare pentru sănătatea sistemului nostru digestiv. De asemenea, pentru cei care au luat decizia de a reduce consumul de carne, năutul reprezintă o bună sursă de proteină vegetală, fiind totodată slab caloric, adică recomandat în caz că vrei să fii sătul, dar să nu adaugi greutate. 

Tradițional, la noi năutul este gătit iarna, cu carne de porc sau iepure, servit cu murături și cam atât. Pe când în culturile culinare ale popoarelor orientale năutul se regăsește într-o multitudine de rețete. Ai auzit de humus – un fel de fasoliță, doar că din năut și multe condimente. Dar de shakshuka – o mâncare magrebiană delicioasă, cu năut, roșii și ouă ai auzit? Mai este și falafelul – mici chifteluțe pe bază de năut și un pumn de condimente și ierburi aromate, servit într-o pită caldă, cu un sos de iaurt și usturoi, legume proaspete crocante. Mmm, bunătatea pământului. Cel mai gustos falafel din viața mea l-am gustat într-o mică prăvălie din Amsterdam. De atunci, am căutat rețeta și am început a găti falafel acasă. Ca să-ți iasă din prima, uite ce trebuie să faci:

  • să pui năutul la muiat de azi, dacă vrei să gătești falafel mâine. Ca să se înmoaie cât mai bine, pune o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa caldă. Apoi vei spăla năutul de câteva ori înainte să-l folosești.
  • să nu supraîncarci robotul atunci când vrei să transformi năutul și condimentele în pastă. Pui porții mici, descarci, iar pui o porție mică, iar descarci.
  • deși majoritatea rețetelor menționează praf de copt sau bicarbonat de sodiu pentru ca să iasă un falafel mai pufos, eu nu pun nimic din toate astea, pentru că nu-mi place gustul  bicarbonatului în mâncare. 
  • la primele încercări nu respectam această indicație, dar după mai multe experiențe am înțeles că este neapărat de lăsat pasta de năut la frigider peste noapte, înainte de a găti falafelul. Îți explic mai jos de ce. 

Ingrediente:

350g năut

1 ceapă

4 căței usturoi

o legătură de mărar, pătrunjel, coriandru

chimion, coriandru, piper cayenne

Sare și piper

Pentru sos:

o cană iaurt sau chefir

2 căței usturoi

1 lămâie

 Etape:

  1. Curăță și toacă mășcat ceapa, usturoiul și ierburile
  2. Spală bine năutul care a stat în prealabil minim 24 h la înmuiat.
  3. Transferă a treia parte din toate ingredientele, sare și piper plus condimentele în paharul robotului și pornește funcția potrivită. Trebuie să obții o pastă grunjoasă.
  4. Golește paharul robotului și repetă punctul 3 cu restul ingredientelor ori de câte ori este nevoie.
  5. Pentru că nu folosim nici ouă și nici făină, e bine de lăsat pasta de năut și condimente peste noapte la frigider, pentru că astfel năutul se hidratează mai bine cu zeama de la ierburi și ceapă și se modelează mai ușor în palmă, iar la prăjit se ține legat și nu se fărâmă. În plus, aroma condimentelor și ierburilor pătrunde mai bine în năut și face falafelul mai aromat.
  6. După o noapte petrecută la frigider, scoatem pasta și începem a modela cu palmele biluțe. 
  7. Încingem ulei în tigaie și la foc mare prăjim falafelul până se rumenește omogen. 
  8. Amestecă iaurtul cu usturoiul tocat și puțină zeamă de lămâie și servește sosul alături de falafelul crocant.

Eu pun falafel copiilor la școală sau îl servesc cu multe legume proaspete, fie ca o garnitură la carne. Dacă ești în căutare de noi rețete vegetariene, dacă ești un fan a condimentelor – trebuie să încerci aceste chifteluțe de năut, cărora, odată reușite, le vei face un loc aparte în bucătăria ta.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.