13:44:47 18.04.2024
Stiri

Opinie de la Bucureşti: „​Alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova NU vor avea loc decât dacă Rusia va dori asta. Dacă va exista o înţelegere ruso-germană”

Actualitate 25.02.2021 08:00 Vizualizări2723 Autor: Ziarul National
Opinie de la Bucureşti: „​Alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova NU vor avea loc decât dacă Rusia va dori asta. Dacă va exista o înţelegere ruso-germană”


Alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova nu vor avea loc atât timp cât Rusia nu va dori asta, până nu va exista o înţelegere ruso-germană în acest sens. De această părere este fostul consilier prezidenţial, analistul politic de la Bucureşti, Cristian Hriţuc.

„Maia Sandu a pledat ani de zile pentru „stat de drept”. Acum, când ocupă funcția nr. 1 în stat, îşi asumă lupta cu Parlamentul și spune ca vrea „alegeri anticipate” sau referendum. Declarația politică de marţi este una prin care Maia Sandu spune că nu va respecta Constituția și invocă contextul actual.

Da, politic, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar ceda în fata PSRM, dacă nu și-ar atinge obiectivul de a declanșa „anticipate”. Da, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar avea un guvern propriu susţinut de o minoritate în Parlament. Da, Maia Sandu ar pierde puncte dacă ar da din nou puterea PSRM. Toate aceste decizii ar însemna puncte pierdute. Maia Sandu ar câștiga doar dacă ar fi „anticipate” și în urma lor PAS ar obtine 51%”, scrie Hriţuc.

Totuşi, spune sursa citată, un „stat de drept” nu se construiește ignorând Constituția.

„Maia Sandu alege să încalce cu bună știință aceste reguli, tocmai pentru că PSRM e necredibil, pentru că e un partid toxic, iar nimeni din Vest, nu va face presiuni pentru respectarea Constituției. Nu vor exista proteste diplomatice. Până la urma, R. Moldova este un stat mic și e la granița dintre Est și Vest, în zona gri”.

În acelaşi context, Hrițuc afirmă că R. Moldova va rămâne încă 20-30 de ani în zona gri. „Ăsta e adevărul, iar gestul Maieie Sandu, luptătoare pentru dreptate, care acum încălcă Constituția, vine să confirme acest lucru. Chiar dacă ea crește acum în sondaje, chiar dacă scorul PAS este mare, asta nu înseamnă ca statul moldovean nu poate face implozie în orice moment, din cauza faptului că nu există un guvern cu atributii depline care să gestioneze țara. Chiar dacă vestul pompează „bani”, chiar dacă România trimite vaccinurile necesare, asta nu înseamnă că situația socio-economică se va îmbunătății. Acum, PSRM este văzut ca responsabil de toate relele, peste 6 luni situația se va putea schimba.

Alegerile anticipate nu vor avea loc decât dacă Rusia va dori. Dacă va exista un deal ruso german, atunci Dodon va face acest lucru. Daca nu, PSRM nu va intra în alegeri ca să obțină un scor sub jumătatea scorului obținut acum doi ani”, a conchis Cristian Hriţuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md